Чому гинуть кімнатні троянди «Я дуже люблю троянди і періодично купую квітуючі екземпляри в горщиках (як правило, імпортні). Але жодна з них надовго в мене не прижилася. Може, підкажете, як зберегти рослини»,— просить Катерина Біленко з Жашкова, що на Черкащині. КІМНАТНІ імпортні трояндочки, які ми купуємо чи дарують друзі, вирощують у чистому торфі або іншому легкому пухкому наповнювачі, в якому обмаль поживних речовин. Удобрюють спеціальним розчином (склад його фірми-продавці тримають у секреті), щоб вони добре росли і цвіли. Коли така квітка з’являється у нас удома, ми починаємо її поливати, торф швидко закисає, що сприяє розвитку грибних інфекцій, і рослина гине. Трояндочку за теплої пори краще відразу акуратно висадити в саду (способом перевалки) у родючий легкий грунт (обов’язково притінити за сонячної погоди). Для кращого вкорінення слід поливати і обприскувати біорегуляторами і стимуляторами росту (Епін, Циркон, Сілк, Корневін тощо). Якщо такої можливості немає, то аналогічним способом треба «переселити» рослину в трохи більший горщик з гарним дренажем і родючим ґрунтом. При цьому не забувайте, що надмірний полив троянд може стати причиною грибкової інфекції. Для профілактики рослини рекомендується застосовувати фітоспорин, для підтримання життєвих сил — біорегулятори. Тоді є шанс зберегти улюбленицю. Завжди намагайтеся щойно куплену рослину відразу ж розмножити живцями — багато сортів троянд добре живцюються. Квіти, вирощені з такого живця, більш життєздатні. На жаль, технологія фірм-виробників розрахована на те, що троянди, вирощені на поживному розчині, «одноразові» — такий собі букет у горщику. Але багато квітникарів уже навчилися подовжувати їм життя і роками вирощують мініатюрні троянди вдома і в саду. |