Вівторок, 14 листопада 2017 року № 89 (19534)
http://silskivisti.kiev.ua/19534/print.php?n=37273

  • Новини АПК

Хто в пріоритеті

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЗА СЛОВАМИ віце-президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) Миколи Стрижака, планується, що з 1 млрд грн для розвитку фермерства та сільської кооперації, закладених у проекті бюджету на 2018 рік, 700-800 млн піде на підтримку фермерів, а 200-300 млн — для обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів. Щодо останніх, то йдеться про конкретні проекти. «Якщо в селі, наприклад, 50 чи 100 корів, і селяни організують кооператив і підготують проект його розвитку, то можуть отримати кошти на молоковоз чи танк для охолодження молока, маслобійку тощо», — роз’яснив Микола Стрижак.

Фінансова допомога надаватиметься не тільки новоствореним фермерським господарствам (ФГ), а й тим, що вже працюють на ринку. Водночас, якщо з району надійде кілька заявок, то першими підтримку дістануть новостворені, рекомендовані районними асоціаціями фермерів і приватних землевласників. Останнє важливо, оскільки, на думку віце-президента АФЗУ, латифундисти швидко й легко можуть створити кілька «кишенькових» ФГ. Але районні осередки Асоціації будуть обізнані щодо цього. Також у пріоритеті господарства, які спеціалізуються на тваринництві, овочівництві, садівництві та виноградарстві, вирощуванні органічної продукції. Середній розмір допомоги, як очікується, буде у межах 300-400 тисяч гривень.

Вітчизняне свинарство здає позиції

УПРОДОВЖ жовтня Україна експортувала 0,24 тис. тонн свіжої, охолодженої та мороженої свинини. З-за кордону сировини надійшло учетверо більше — імпорт становив 1 тисячу тонн. Про це свідчать дані митної статистики Державної фіскальної служби.

Послаблення експортної активності та пожвавлення імпорту спостерігається на тлі високих внутрішніх цін, наголошують в Асоціації свинарів України (АСУ). Так, хоча середня закупівельна ціна в жовтні була нижче за її рекордний вересневий рівень на 6%, проте все одно вона перевищує відповідний серпневий показник.

Основними постачальниками свинини з-за кордону є Німеччина, Нідерланди та Данія, звідки надходить понад дві третини імпортованої м’ясної продукції. Найбільшим покупцем української свинини та живих тварин залишається Грузія.