Вівторок, 14 листопада 2017 року № 89 (19534)
http://silskivisti.kiev.ua/19534/print.php?n=37281

  • Вузли реформ

Ускочити в останній вагон

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Адміністративно-територіальна реформа на Закарпатті перебуває в жорсткій інформаційній блокаді. Голови сільських та районних рад не поспішають роз’яснювати громадам суть нововведення, замовчуючи й головне — трати внаслідок нестворення ОТГ. Адже, поки населені пункти не об’єднаються в нові адміністративно-територіальні об’єднання, кошти у їхнє розпорядження не надходитимуть.

СПОСТЕРІГАЮЧИ за впровадженням реформи, голова новоствореної Перечинської ОТГ Іван Погоріляк зробив такий висновок: «Найбільше виграли перші створені громади — вони ніби придбали квиток у спальний вагон. Ті, хто в цьому пастиме задніх, їхатимуть у товарняку».

Хоча фінансування Перечинської ОТГ, куди увійшли місто Перечин і села Сімер, Сімерки, Зарічово та Ворочово, розпочнеться з 1 січня 2018 року, голова громади дуже сподівається, що реформа принесе користь. Активісти ОТГ мають намір підтримувати підприємництво, цікаві ініціативи. В соцмережах вони відкрили інформаційну сторінку «Наш Перечин». Відтепер кожен може висловити тут свою думку, оперативно повідомити про якісь проблеми, скажімо, пошкодження вуличного освітлення тощо.

Звісно, створення ОТГ відбувалося непросто, чимало питань іще не вирішено — їх потрібно ретельно обговорювати з представниками районної влади. Це стосується насамперед передання районних об’єктів на баланс громади. Врешті під сумнів підпадає і саме існування районної виконавчої структури, на утримання якої витрачається два з половиною мільйони гривень на рік. Перечинський район порівняно невеликий — усього 31 тисяча жителів, тому названа сума для цього регіону досить значна. Районні чиновники і до створення громади були не дуже переобтяжені турботами, відтепер деякі їхні функції стануть навіть зайві. Наприклад, розподілення субвенцій із Києва — ці кошти надходитимуть безпосередньо новоствореним громадам.

Поки що здається, ніби кількість чиновників у самій ОТГ збільшилась, каже Іван Погоріляк. Утім, вони перебрали на себе обов’язки, які досі виконували спеціалісти районних структур, тож там відповідно має відбутися скорочення. Та не в цьому криються показники ефективної роботи ОТГ. Про це свідчитиме відсоток витрат на утримання управлінського апарату. Зараз це майже 18%, але ОТГ поступово його зменшуватиме. Реформа для Перечина і навколишніх сіл іще не закінчилася, вона лише набирає обертів.