Вівторок, 14 листопада 2017 року № 89 (19534)
http://silskivisti.kiev.ua/19534/print.php?n=37285

  • Окупований Крим

Не віз до коня, а навпаки

Підготував Василь ПІДДУБНЯК.

ЩОБ ПОВЕРНУТИСЯ у міжнародне співтовариство, саме Росія повинна робити кроки назустріч Заходу, не навпаки. І мінімум, на що Володимир Путін може піти для цього, — провести у Криму чесний референдум у присутності іноземних спостерігачів. Таку думку в інтерв’ю одній зі швейцарських газет висловив колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Польський дипломат зазначив, що останнім часом деякі німецькі політики прагнуть знову зблизитися з Росією, підтвердженням чого є візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра до Москви. Обурює Сікорського у цій ситуації той факт, що ще не минуло і чотирьох років, відколи Росія анексувала Крим. Екс-глава МЗС Польщі також додав, що Берлін «не повинен поводитися так, наче Росія і Німеччина намагаються про щось домовитися за спиною Польщі».

Озброюються до зубів

ОСТАННІМИ роками в Криму з’явилося самодостатнє угруповання військ, що включає базу ВМФ і дивізію протиповітряної оборони. Про це заявили в генеральному штабі ЗС РФ.

«Чорноморський флот поповнився шістьма підводними човнами, фрегатами «Адмірал Григорович», «Адмірал Ессен», що мають на озброєнні крилаті ракети «Калібр», трьома дивізіонами берегових ракетних комплексів «Бал» і «Бастіон», — уточнив начальник генштабу Валерій Герасімов. Також, його за словами, в Сирії російським військовим вдалося перевірити практично всі сучасні зразки озброєнь і реалізувати принцип «одна мета — одна бомба». Він додав, що всі командувачі військ військових округів набули бойового досвіду в Сирії.

Коломойського «роздягають» по повній

ТАК ЗВАНА Держрада Криму одноголосно проголосувала за продаж націоналізованих автозаправних станцій, які належали колишньому «губернаторові» Дніпропетровської області Ігорю Коломойському. Про це йдеться на сайті цього органу окупаційної влади.

Загалом планується виставити одним лотом на продаж 13 АЗС. Як розповіла так званий міністр майнових і земельних відносин Криму Анна Анюхина, стартова ціна становитиме не менше 11 млн доларів. Рішення націоналізувати майно Коломойського було ухвалене 2014 року. Під закон потрапило нерухоме майно ПриватБанку, оздоровчий комплекс «Таврія», п’ять земельних ділянок площею 65 га у селищі Форос, газозаправна станція і нафтобаза в Інкермані. За оцінкою самого Коломойського, його втрати становлять 2 млрд доларів.

Ніхто не забутий, ніщо не забуто

ХАКЕРИ з «Українського кіберальянсу» (UCA) дістали доступ до виписок із наказів командирів військових частин збройних сил РФ, особовий склад яких брав участь у захопленні Криму.

«Хактивісти UCA передали для аналізу волонтерам InformNapalm виписки з наказів командирів російських військових частин, особовий склад яких брав участь у захопленні Криму. На даний момент ми аналізуємо документи і вже знайшли підтвердження їхньої автентичності. Частина російських військовослужбовців раніше фігурувала в наших розслідуваннях і була представлена до державних нагород за окупацію Криму. Незабаром більш як дві тисячі військових злочинців стануть фігурантами міжнародних судів і військових трибуналів», — йдеться в повідомленні. Зазначається, що частина доказів вже передана в міжнародні суди.

Крадені експонати не виставлятимуть

МІЖНАРОДНА рада музеїв (ICOM) виступила з рекомендацією до музеїв у всьому світі не приймати експонати з установ, розташованих в анексованому Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби українського Мінкульту.

У листі ICOM до українського міністерства зазначено, що музеям порадили утриматися приймати експонати доти, доки не буде визначено правовий статус Криму. «За будь-яких обставин ICOM рішуче наполягає на необхідності поважати незалежність музеїв та цілісність музейних колекцій. Я користуюся цією можливістю, щоб ще раз висловити підтримку з боку ICOM зусиллям України щодо захисту культурної спадщини в рамках чинного національного і міжнародного права та відповідно до етичних норм і практичних інструментів, розроблених ICOM, таких, як Кодекс професійної етики ICOM та Червоні списки культурних об’єктів, що перебувають у небезпеці», — йдеться у листі за підписом президента організації.

«Ленінопад» знову відміняється

КРИМСЬКИЙ півострів завжди вирізнявся особливою любов’ю до «вождя світового пролетаріату» Володимира Ульянова (Леніна).

Якщо в більшості інших регіональних центрів України пам’ятників цьому персонажу було по одному, то в Сімферополі — два, повідомляє «Главком». І тепер, коли по всій Україні прокотилася хвиля «ленінопаду», то на півострові завдяки російській владі кількість монументів Іллічу не тільки не зменшилась, а навіть дещо зросла. На сьогодні їх налічується близько двох сотень.

Iнсулін став недоступним

В АНЕКСОВАНОМУ Криму пільговики вже місяць живуть без життєво необхідних ліків: безкоштовно їх не видають, а придбати препарати людям не по кишені.

У Севастополі немає інсуліну для пільговиків, хворих на цукровий діабет. А без ліків діабетики можуть осліпнути, впасти в кому або померти. Так, у соцмережах севастопольці повідомляють, що вже другий тиждень не можуть отримати препарат безплатно, хоча в аптеках інсулін є. «Найцікавіше, що в аптеці на Очаківців він є, але за гроші, й чималі», — повідомляє одна дописувачка. За її словами, знайомі чекають на ліки місяць, оббиваючи пороги лікарень та міських управлінь.

Відбирають російські паспорти

В ОКУПОВАНОМУ Криму люди, які після 2014 року набули громадянство Росії, відтепер мають пройти спеціальну комісію, а спецслужби масово забирають російські паспорти.

Ті, кому не вдалося відстояти свої права, живуть у Криму на правах іноземців — на роботу їх не беруть, квартири не здають. При цьому без громадянства залишилась велика кількість переселенців із Донбасу. Їхні проблеми також ніхто не вирішує. Так звані держчиновники заперечують масовість цього явища, пояснюючи, що це поодинокі випадки через помилки в документах.

Сам марить й інших закликає

ДЕПУТАТ російської Держдуми Костянтин Затулін заявив, що Росія має скасувати акти про передачу Криму Україні від 1954 року. Така заява пролунала на полях так званого Форуму друзів Криму, який відбувся в Ялті.

«Законодавча влада в країні, яка є продовжувачем і спадкоємцем Радянського Союзу, повинна прийняти рішення про скасування актів від 1954 року, тому що ми втомилися чути, що в 2014 році ми забрали чиюсь землю, забрали чиєсь море», — сказав Затулін. Нагадаємо, 15 листопада 2016 року Комітет з прав людини Генеральної асамблеї ООН схвалив ініційовану Україною резолюцію щодо Криму і міста Севастополь, які тепер під окупацією Росії. У резолюції Росія вперше в документах ООН названа країною-окупантом, а Крим і Севастополь — тимчасово окупованою територією.