Серце любить сир Микола Ахаладзе, геронтолог. Вчені назвали один із найголовніших продуктів у боротьбі з хворобами серця. НАУКОВЦІ провели відповідне дослідження і з’ясували, які продукти можуть подовжити життя. Серед лідерів — кисломолочний сир. Виявляється, в ньому міститься речовина спермідин, вона ж є в бобових та в цільних зернах. Спермідин має вплив на тривалість життя. Це з’ясувалося в ході експерименту, під час якого у воду для мишей додавали спермідин. Причому миші вже були у зрілому віці, коли почали отримувати таку воду. Як наслідок, у піддослідних помітно поліпшилася робота серця, знизився кров’яний тиск. Далі вчені досліджували групу, що складалася з 800 осіб, які погодилися взяти участь в експерименті. Виявилося, що люди, які регулярно вживають сир, мають нижчий тиск, а також на 40 відсотків менше схильні до ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідники вважають, що спермідин має кардіопротекторні властивості за рахунок того, що активізує процес автофагії — очищення клітин від токсинів. Очищені клітини здатні краще працювати й жити довше. Тож науковці порадили всім вживати по 40-80 г жирного кисломолочного сиру щодня. |