Буряк звичайний Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук. ЦЕЙ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ компонент національної страви — борщу — є до того ж досить універсальним лікарським засобом. Окрім того, що допомагає організмові на Новий рік у «шубах» і «вінегретах», буряк може бути корисний і сам по собі. Відомий понад двісті років у харчуванні українців, він став незамінним складником асортименту сільських городів, дачних грядок і полиць холодильників. Сортів існує безліч, так само, як і рецептів використання буряків із лікувальною метою. Наявність значної кількості біологічно активних речовин зумовлює цінність цього коренеплоду, оскільки цукри різного складу, органічні кислоти, пектини, білки, вітаміни А, В, С, РР, мікро- та макроелементи (магній, калій, кальцій, залізо, хлор, сірка, мідь, натрій, йод, цинк та інші) роблять буряк бажаним продуктом на столі людей із різними захворюваннями. Для лікування і профілактики багатьох проблем організму застосовуються не тільки коренеплоди, а й сік, що стимулює діяльність шлунка і кишківнику, виводить холестерин і зміцнює кровоносні судини, регулює обмін речовин, поліпшує зір і функції деяких залоз організму. Він є протизапальним, загоює рани, має позитивний уплив при хворобах печінки, щитоподібної залози, гіпертонії, атеросклерозі, аритмії, допомагає перетравлювати їжу в шлунку, розслаблює спазми судин, є протипухлинним протектором, активізує роботу мозку, уповільнює старіння й утворення злоякісних пухлин. Квашений і варений буряк — це найсмачніші ліки у багатьох випадках. Розрізняють три види буряків — цукровий, столовий і кормовий, кожен із яких має свої особливості. Чимало їхніх сортів різняться формою, кольором, розміром, смаковими властивостями, врожайністю та скоростиглістю. Традиційно вони споживаються у вигляді салатів, вінегретів і борщу. Зварений столовий буряк у рівних пропорціях із чорносливом є надійним засобом профілактики і регулювання сольового обміну, має властивості жовчо- та сечогінного засобу, перешкоджає надходженню надлишків холестерину. Дуже добрим помічником організму буде суміш однієї частини бурякового, однієї — морквяного і двох частин селерового соку. У разі наявності доброякісних пухлин і виразок рекомендують приймати двічі на день по 100 грамів звареного коренеплоду. Подрібнені буряк або його листя прикладають до опухлостей та виразок на шкірі; з подібною метою використовують і компреси зі свіжого соку. Свіжим листям, прикладеним до чола, гамують головний біль. Цього можна досягти і компресом із подрібненого листя чи коренеплоду. Застудні явища, що супроводжуються закладанням носа, лікують свіжими частинками буряка, котрі вставляються в кожну ніздрю, або ж із допомогою тампонів, змочених сирим буряковим соком чи відваром із коренеплодів. Така процедура може бути доповнена промиванням носа тим же соком і відваром. При ангіні та фарингіті помічне полоскання горла 5-6 разів протягом дня із розрахунку чайна ложка слабкого оцту на півсклянки бурякового соку. При отиті закапують відвар буряка — 2-3 краплі у кожне вухо. Для пониження тиску радять уживати печений чи варений буряк у дозах 100-150 грамів, ефект з’являється через 30-40 хвилин. Можна використовувати й свіжий сік, попередньо відстояний протягом півтора-двох годин. Його об’єм підбирається індивідуально починаючи із чайної ложки до 100 мл. Можна приймати разом із медом (приблизно 4:1), що значно корисніше для організму. Цей же рецепт допоможе і при недокрів’ї (столова ложка 4-5 разів протягом дня). Однак слід ураховувати проносні властивості свіжого соку, котрий разом із відвареним коренеплодом можна рекомендувати при запорах (до 50 г натщесерце). Загальновідомою є порада жінкам пити буряковий сік щомісяця у критичні дні, змішуючи його з морквяним у пропорції 1:10, два-три рази на день по півсклянки такої суміші. З настанням клімактеричного періоду рекомендують приймати по 80-100 мл указаної суміші разом із медом тричі на день. Вагітним більш підійде печений коренеплід, що збагачує кров киснем, або ж приготовлений у пароварці. Чоловікам після 50 варто звернути увагу на страви з буряком для профілактики аденоми простати. При гепатиті слід уживати суміш чайної ложки соку і такої ж кількості води двічі на день після їди. Захворювання печінки лікують натертим свіжим буряком (100 грамів) натщесерце або ж вищезгаданою сумішшю бурякового і морквяного соків у співвідношенні 1:2 тричі на день по 100 мл. Існує народний метод очищення печінки, котрий полягає в тому, що поєднується прийом протягом дня трьох склянок бурякового соку з наступним прогріванням печінки з допомогою грілки. Однак у цьому разі незайвим буде порадитися з лікарем. При діабеті вживають по 50 мл свіжого соку столового буряка три-чотири рази на день. Для зняття болей у суглобах і попереку використовують компреси із свіжоподрібненого листя, а зимової пори — компреси із перетертого буряка кімнатної температури. Відвар і сік буряка застосовують для загоювання ран і тріщин на ногах, виведення бородавок, пігментних плям на шкірі та прополіскування волосся. І наостанок пропонуємо приготувати квас із буряка, що допоможе поповнювати організм корисними елементами та тримати всю шлунково-кишкову систему в тонусі. Для цього знадобиться кілограм натертих буряків, залитих водою в трилітровій банці, та шматок житнього хліба. Через 5-7 днів бродіння у теплому місці квас буде готовий. Протипоказання. Існує ряд обмежень, при яких продукти з буряком не рекомендуються. Це вживання цукрового чи кормового буряка при діабеті, соку при гастриті, вареного і сирого коренеплоду при остеопорозі, каменях у сечових шляхах, при схильності до алергії та у разі пониженого тиску. |