Барбарис звичайний Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук. ЦЕЙ кущ знають практично всі. В світі налічується понад півтисячі видів барбарисів як листопадних, так і вічнозелених, від низьких до п’ятиметрових, із плодами різних відтінків червоного кольору. З лікувальною метою використовують тонкі корені, кору, листя і плоди, однак реально всі зупиняються на плодах, котрі заготовляють восени після дозрівання, затим підсушують у природних умовах або ж у плитах і сушарках за температури 45-50 градусів. Готові плоди можна придбати і в магазині, де вони продаються як приправа до м’ясних страв і плову, а листя — в аптеках. Коріння товщиною до п’яти сантиметрів викопують восени чи весною, чистять та нарізають завдовжки близько 10 см, щоби зручніше було готувати препарати. Термін зберігання сировини — до трьох років. Усі перераховані частини рослини містять дубильні речовини, алкалоїди (найвідоміший — берберин), ефірну олію, яблучну, лимонну та винну кислоти, флавоноїди, вітаміни. Препарати барбарису мають сечо- та жовчогінну дії, застосовуються при гепатиті, жовчокам’яній хворобі, запаленні сечових органів, малярії, набряках, ревматизмі, проблемах із печінкою. Як жовчо- та сечогінний засіб приймають по півсклянки тричі на день відвар плодів, котрий готують із двох столових ложок ягід і літра води. Проварюють на повільному вогні протягом 20-30 хвилин, дають охолонути, проціджують. Бронхіт, кашлі та застудні захворювання лікують теж відваром стиглих плодів, можна з додаванням меду. Такий напій є вітамінним засобом, корисним зимової пори та за необхідності підвищити захисні сили організму. Із проблемами зі шлунком упорається відвар листя. 30 грамів заливають півлітра води, на повільному вогні проварюють протягом 10-15 хвилин, дають охолонути, затим проціджують і п’ють по столовій ложці 3-4 рази на день перед їдою. З цією ж метою можна вживати і відвар коренів барбарису. При запаленні ротової порожнини помічний відвар трьох чайних ложок подрібненого коріння в півлітра води. Суміш доводять до кипіння, проварюють на повільному вогні протягом 5-7 хвилин, охолоджують до кімнатної температури і дають настоятися годину. Цей же відвар можна рекомендувати при проносах, спазмах, для компресів і ванночок на суглоби при артриті та радикуліті. Гіпертонію регулюють відваром столової ложки сухих квітів у 500 мл води на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Настояний відвар протягом не менш як години приймають по дві столові ложки двічі на день. Можна залити окропом таку ж кількість квіток у термосі та витримати до ранку. Як жовчогінний та протизапальний засіб використовують настій двох столових ложок сухого листя барбарису в склянці окропу. Краще — у термосі, після чого процідити і пити по столовій ложці тричі на день протягом місяця. Підійде і барбарисовий напій із плодів: 100 грамів сушених плодів заливають літром окропу і проварюють 20-30 хвилин, дають настоятися декілька годин із додаванням цукру чи меду за смаком. Споживати як чай чи охолоджений вітамінізований продукт. Для пониження жару 100 грамів ягід барбарису заливають 500 мл води, проварюють на повільному вогні протягом 30 хвилин, проціджують і вживають по чверті склянки тричі на день за півгодини до їди. При кровотечах приймають настоянку листя на горілці. 50 г сухого листя заливають склянкою оковитої та дають настоятися в темному місці протягом двох тижнів. Проціджують і вживають по чайній ложці тричі на день протягом трьох тижнів. Кровотечі зупиняють і відваром 50 грамів кори протягом 20 хвилин у літрі води. Рідину охолоджують, дають настоятися дві-три години і приймають рівними порціями протягом дня. Для позбавлення почуття нудоти 40 грамів листя барбарису залити двома склянками окропу і проварити на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Відвар процідити і пити по дві чайні ложки тричі на день перед їдою. При гепатиті допоможе настоянка подрібненого листя на горілці із розрахунку одна вагова частина листя на п’ять частин рідини. Настоювати протягом двох тижнів, профільтрувати і приймати по 25 крапель за півгодини до обіду. Запалення жовчовивідних шляхів лікують настоєм двох столових ложок подрібненого листя в 500 мл води. Його заварюють і доводять до кипіння. Затим рідину повільно охолоджують, проціджують і вживають по 50 мл три-чотири рази на день. Можна змішати 30 г коренів із 20 г кори і залити все літром окропу. Охолодити, процідити й приймати по чверті склянки три-чотири рази за півгодини до їди. При запальних процесах та застудних захворюваннях готують відвар 100 г листя чи кори пагонів у літрі води. П’ють по 50 мл три-чотири рази на день. З цією ж метою застосовують спиртову або горілчану настоянку такої ж кількості сировини на 500 мл рідини протягом двох тижнів. Уживають по чайній ложці з водою двічі-тричі на день. При проблемах із суглобами та м’язами допоможуть компреси й примочки з відваром двох столових ложок подрібнених коренів у 500 мл води. |