Український парадокс Марина ТІШКОВА. В УРЯДІ оптимістично звітують про європоступ України: впродовж нинішнього року експорт свинини до країн ЄС зріс у 2,6 разу, м’яса великої рогатої худоби — на 39%, вершкового масла — в 2,7 разу. Проте от що цікаво: при цьому виробництво свинини за цей же період скоротилося на 1,6%, телятини — на 0,1, молока — на 1,8%. Додамо до цього і зменшення поголів’я свиней на 8,3 і корів — на 1,9%... Виходить парадоксальна ситуація: виробляємо продукції все менше, натомість експортуємо її все більше і більше. Зона вільної торгівлі з Євросоюзом стала однією з причин прискорення інфляції в Україні. Вона призвела до того, що нинішнього року ціни на м’ясо-молочну продукцію виросли більш ніж на третину. Куди йде наша пшениця ЗА ПІДСУМКАМИ липня-жовтня 2017-2018 маркетингового року, з України до країн Близького Сходу експортовано 829,1 тис. тонн пшениці — на 46% більше, ніж попереднього сезону. За вказаний період цей регіон став лідером із закупівлі всіх зернових у нашої держави (23% загального обсягу вітчизняного експорту — 3,2 млн тонн). А ми їмо сурогат У ДЕРЖСПОЖИВСЛУЖБІ повідомляють, що 74% вершкового масла не відповідають стандартам якості. 25 із 34 зразків, відібраних для експертизи, — підробки з умістом немолочних жирів невідомого походження. Крім того, ці ж речовини виявлено в половині зразків твердого сиру. Та покарання за це практично неможливе — система перевірок спотворена, із сотні порушених кримінальних проваджень 61 було закрите, за підсумками минулого року передано до суду лише три. Є над чим працювати ЄВРОСОЮЗ споживає більше ягід і фруктів, ніж виробляє. І тут в України надзвичайні можливості, адже експортуємо в середньому на 3,4 млн дол. — лише 0,5% загального імпорту ЄС цієї продукції, тож розширювати свою присутність є куди. |