Харчова міль ЦЕ НАДЗВИЧАЙНО шкідлива комаха, яка здатна добряче попсувати продукти. Розрізняти харчову міль і платтяну просто: перша більша і крила у неї темніші. Якщо літають метелики, то є і черв’яки, тобто гусінь. Залишається знайти пакетик із крупами, в якому вони точать продукт. Черв’яки обплітають павутиною внутрішні кути шафок і закутків, заляльковуючись у кокони. Тож сліди їхнього існування легко виявити. І якщо знайшли їх в одному пакеті чи банці, то слід перевірити всі запаси: сухофрукти, горіхи, борошно, спеції... Видаливши бруд із полиць, ретельно вимийте шафки оцтом, борною або лимонною кислотою чи господарським милом. Якнайстаранніше обробіть щілини з допомогою щітки, змоченої в оцті. Через півгодини всі поверхні витріть сухою ганчіркою. Вимийте всі ємності, в яких були продукти, добре просушіть і лише тоді використовуйте для подальшого зберігання круп тощо. Як відлякувальний засіб розкладіть на поличках надрізані зубки часнику або шматочки кориці. Допоможуть також мішечки з м’ятою, лавандою, полином, лавровим листом. І все-таки найкращий спосіб уникнути проблеми — профілактика. Борошно, крупи та інших сипкі продукти варто зберігати в скляних щільно закритих ємностях. Якщо шкідник і потрапив з магазину в пакеті, то крізь скло виявити його буде набагато легше. Міль не витримує високих температур, тому, якщо довелося закупити крупи у великій кількості, їх слід прожарити в духовці. Так само боїться міль і низьких температур: помістіть пакет із крупою або борошном на ніч у морозилку, й не матимете клопоту. |