П’ятниця, 12 січня 2018 року № 3 (19550)
http://silskivisti.kiev.ua/19550/print.php?n=37791

Безпечна електропроводка по дереву

З ЕЛЕКТРИКОЮ жарти погані. Коли виникла необхідність провести проводку в будинку, то є два варіанти дій: викликати фахівця або зробити все самостійно. Певна річ, власники приватних садиб і дач найчастіше обирають другий варіант, аби зекономити. Наші поради — саме для них.

При виконанні всіх робіт будинок повинен бути знеструмлений. І не має значення, проводиться в ньому електрика вперше чи відбувається заміна проводки.

Якщо вам необхідно прокласти кабель у дерев’яному будинку по стіні чи стелі, можна скористатись кількома способами.

Прокладання кабелю певних марок безпосередньо по дереву. Кабель має бути негорючим, наприклад, марок NYM, BBГнг-LS або ВВГнгд.

Прокладання звичайних кабелів по стіні чи стелі, але на негорючій основі. Скажімо, на смужці азбестової плити і т. п. Необхідно, щоб основа виступала за краї кабелю не менш ніж на 1 см.

Прокладання звичайних кабелів у негорючих трубах і гофротрубах.

Прокладання проводу і кабелю на ізоляторах.

Якщо ви хочете сховати кабель у саме дерево або ж під фальш-стіни і стелі, одна зі сторін яких є горючою (наприклад, у пустоту між дерев’яною поверхнею і гіпсокартоном), вам доведеться використати тільки металеві труби і металеві розподільні коробки, що мають локалізаційні властивості.

Будь-яке проходження кабелю через дерев’яну конструкцію повинно бути в металевій трубі.

Існує кілька видів фурнітури: для прихованої і відкритої проводки, в побуті вони називаються урізними і накладними. Для фурнітури діють ті самі правила, що і для проводки. Якщо зовнішня фурнітура із негорючого матеріалу, її можна встановити безпосередньо на дерево. Коли із горючого, слід використати негорючі матеріали для прокладки між деревом і фурнітурою.

Для встановлення фурнітури прихованої проводки на дерево необхідно використати негорючі установлювальні коробки (підрозетники), попередньо обробивши заглиблення в дереві певними речовинами — просоченням для дерева і спеціальною сумішшю, що утворює піну для гасіння займання.

Відкритий монтаж настійно рекомендується в дерев’яних будинках. Прихована проводка, крім того, що вона важка в монтажі (нелегко робити штроби в колодах та брусі) й вимагає певних професійних навичок, може спричинити займання.