Буряки хворіють ДЕХТО з читачів «ДГ» нарікає, що буряки покриті крупними виразками, які виступають на 2 мм над поверхнею коренеплоду, котрі дуже нагадують паршу. Чи можна їсти ці овочі та як запобігти захворюванню наступного року, запитують люди. З опису схоже, що це парша прищувата. За такого захворювання на коренеплодах з’являються бородавки, котрі з часом перетворюються на маленькі виразочки темно-бурого або майже чорного кольору. Затим зливаються у більші виразки, які покривають верхню частину коренеплоду. Спричиняють захворювання ґрунтові бактерії, а зумовлюють його розвиток тепла суха погода, внесення свіжого гною і понаднормове вапнування. Основні заходи боротьби — дотримання сівозміни і внесення органічних добрив під попередню культуру. У початковій стадії хвороби коренеплоди можна їсти, варто лише видалити уражені ділянки: бактерії-збудники парші прищуватої на відміну від грибкових захворювань не пронизують коренеплід своїм міцелієм. Однак при сильному ураженні м’якоть стає твердою, і їсти її не бажано, та й не смачні такі буряки. |