П’ятниця, 26 січня 2018 року № 7 (19554)
http://silskivisti.kiev.ua/19554/print.php?n=37937

Буряки хворіють

ДЕХТО з читачів «ДГ» нарікає, що буряки покриті крупними виразками, які виступають на 2 мм над поверхнею коренеплоду, котрі дуже нагадують паршу. Чи можна їсти ці овочі та як запобігти захворюванню наступного року, запитують люди.

З опису схоже, що це парша прищувата. За такого захворювання на коренеплодах з’являються бородавки, котрі з часом перетворюються на маленькі виразочки темно-бурого або майже чорного кольору. Затим зливаються у більші виразки, які покривають верхню частину коренеплоду.

Спричиняють захворювання ґрунтові бактерії, а зумовлюють його розвиток тепла суха погода, внесення свіжого гною і понаднормове вапнування.

Основні заходи боротьби — дотримання сівозміни і внесення органічних добрив під попередню культуру.

У початковій стадії хвороби коренеплоди можна їсти, варто лише видалити уражені ділянки: бактерії-збудники парші прищуватої на відміну від грибкових захворювань не пронизують коренеплід своїм міцелієм. Однак при сильному ураженні м’якоть стає твердою, і їсти її не бажано, та й не смачні такі буряки.