Теплиці переможуть городи? Марина ТИШКОВА. ЗГІДНО з розрахунками фахівців аграрного бізнесу, при вирощуванні овочів та зелені в умовах тепличного господарства найбільший дохід може дати кріп. На другому місці — огірки, на третьому — помідори. Дещо менше заробляють на петрушці та салаті. Загалом в Україні ринок споживання традиційних овочевих культур поступово зменшується. Перспективним для аграріїв стає вирощування овочів та зелені, зокрема кропу, руколи, салату, в закритому ґрунті. Три останніх за сезон можна зібрати два-три врожаї. На сьогодні 50% огірків, 44% помідорів і 6% зелені, які споживають українці протягом року, тепличні. Очікується, що в найближчі п’ять років їх споживання зросте в три-п’ять разів. До речі, 20% внутрішнього ринку забезпечується вітчизняною тепличною продукцією. Загалом сьогодні в Україні функціонують промислові овочеві теплиці на 250 га. ЄС з’їсть усе ТОРІК Україна опинилася на другому місці після Нової Зеландії (!) за обсягами постачання до країн Європи вершкового масла, продавши його туди 2,3 тисячі тонн (річні поставки порівняно з 2016-м зросли в сім разів). Загалом у січні—жовтні минулого року наша держава посіла восьме місце у світі за обсягами експорту цього продукту, продавши його 20,8 тис. тонн і продемонструвавши річне зростання у три рази. |