Аби швидше проросло ЩОБ скоріше одержати сходи, городники вдаються до різних агроприйомів. Найчастіше посівний матеріал замочують до повного набубнявіння. Давно помічено: швидше сходить і дає кращий урожай насіння, замочене в сніговій воді. За відсутності снігу можна використати талу воду з морозильної камери холодильника. Тривалість замочування різна. Насіння огірків, кабачків, гарбузів, капусти, редиски, редьки заливають водою приблизно на 12 годин; помідорів, салату і буряків — від 24 до 36 годин; моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, селери, пастернаку, спаржі, щавлю — близько 2 діб; гороху і квасолі — не більше 4-5 годин. Воду треба міняти кожні 4 години, при цьому акуратно перемішуючи насінини. Можна їх не розкладати на тарілочці, а покласти в марлевий мішечок і опустити у воду. Останньої повинно бути стільки, аби лише покривала насіння. У результаті воно має тільки набубнявіти. Припиняють замочування, коли 1-1,5% насіння наклюнеться. Надалі його висівають у помірно зволожений ґрунт. У сухому паростки можуть засохнути, а в сильно зволоженому — загинути від браку кисню. Інший варіант — подальше пророщування замоченого насіння, що дає змогу пришвидшити появу сходів на 5-7 днів. Для пророщування насіння розкладають тонким шаром на змоченій тканині в теплому приміщенні з температурою близько 25ОС і зверху накривають вологою тканиною. Насіння огірків і капусти пророщують один-три дні, помідорів — три-чотири. Щоб вода не випаровувалась і постійно підтримувалась оптимальна вологість, блюдечко накривають склом або поміщують у поліетиленовий пакет. Насіння потрібно регулярно обережно перевертати для забезпечення доступу повітря. Пророщування завершують тоді, коли у більшості насінин наклюнуться білі паростки. Проростання насіння цибулі-чорнушки можна прискорити, якщо його витримати впродовж 8 годин у воді, нагрітій до 40ОС. Щоб вона не остигала, періодично доливають гарячу воду. При пророщуванні насіння важливо не проґавити момент прокльовування, оскільки одночасно з ним відбувається швидкий розвиток корінця. Останній дуже крихкий, ніжний і тому легко пошкоджується. Таке насіння висівати дуже важко. Після появи паростків насіння висаджують у вологий добре спушений і досить теплий ґрунт. Якщо посів затримується, наклюнуте насіння треба тримати в нижній частині холодильника при температурі 3-4ОС. |