П’ятниця, 16 березня 2018 року № 21 (19568)
http://silskivisti.kiev.ua/19568/print.php?n=38395

Зміцнить імунітет і поліпшить настрій

ДО ТОГО ЧАСУ, коли із саду-городу почне надходити перша вітамінна продукція, ще далеко. Ось тут і стане в пригоді березовий сік. Навесні пити його дуже корисно, оскільки саме в цей період підточують авітаміноз, депресія, стреси, слабкість і занепад сил. Це той продукт, який «підлатає» організм і налаштує на позитив.

Березовий сік містить вітаміни групи С і В, мінерали, сахарози і цілющі речовини, які поліпшують імунітет і самопочуття. Березовий цукор (ксилитол) легко і швидко засвоюється, не впливаючи на рівень інсуліну. Тому, якщо поблизу ростуть берези, не втрачайте можливості зібрати сік.

Роблять це наприкінці березня — на початку квітня, до набубнявіння вегетативних бруньок. Припиняють збирати, коли починає розпускатися листя. Найкраще брати сік із 10-ї до 18-ї години. Вночі сокорух припиняється. Вибирають доросле немолоде дерево (15-20 років) бажано в лісі, головне — подалі від доріг, екологічно брудних місць, міст, магістралей, промислових зон. Діаметр дерева повинен бути не менш як 20-25 см. Молода береза від такої процедури може загинути. З одного дерева не можна збирати понад 5 л соку, при цьому протягом доби не більш як 1 л. Якщо з берези націдити багато соку, це заподіє суттєвої шкоди, виснажить її життєві сили.

У стовбурі дерева роблять прокол товстим шилом. Якщо за якийсь час з’являться крапельки соку, значить, пора збирати. Відтак надрізають кору або висвердлюють отвір дрилем на висоті 1,5 м від поверхні ґрунту, завглибшки не більше 5 см. Діаметр свердла — до 10 мм. В отвір вставляють жолоб (скляна або пластикова трубочка, новий шланг), а ємність ставлять на землі або закріплюють на дереві, куди і буде стікати сік. Проколів може бути кілька. З північного боку дерева березового соку більше, ніж на іншому боці.

Можна обійтись і без жолоба. Треба лише обрізати гілку діаметром трохи тоншим горлечка пластикової пляшки. Вставляють гілку в пляшку і прикріплюють її до тієї ж гілки. Щоправда, часу на збір соку потрібно більше.

Якщо сік починає текти повільніше, значить, рана в дереві помалу затягується. На такій березі вже не слід робити проколи, треба поміняти дерево. Після того як зібрали березовий сік, жолоб витягують, а отвір замазують садовим варом, господарським милом, пластиліном, садовим мохом або хоча б вставляють дерев’яну тріску. Замазування садовим варом посприяє швидшому відновленню дерева.

Вживати березовий сік краще свіжим. Зберігати його можна в холодильнику три-чотири дні у скляному посуді. Потім напій починає бродити. Його можна залити в бочки і одержати слабоалкогольний напій. Або приготувати квас. Ось рецепт.

1 л соку нагрівають до температури 350С, додають три-п’ять шт. родзинок і 15-20 г дріжджів. Банку закривають і ставлять у темне прохолодне місце на один-два тижні. Результат — смачний підбадьорливий газований напій.

Якщо березового соку зібрали багато, то його консервують на зиму.

На три літри соку беруть 100 г цукру і чайну ложку лимонної кислоти. Кип’ятять 5 хвилин, розливають у стерилізовані банки і закатують.