П’ятниця, 23 березня 2018 року № 23 (19570)
http://silskivisti.kiev.ua/19570/print.php?n=38473

Картоплю — на яровизацію

ДАВНО доведено, що яровизація впливає на підвищення врожайності цієї культури не менше, ніж підживлення добривами чи правильний підбір сорту для конкретної місцевості.

За цю роботу беруться приблизно за місяць до наміченого строку посадки. Своєчасне висадження яровизованої картоплі на 20-30% підвищує врожайність.

Є два види яровизації — волога та комбінована.

На пророщування відбирають тільки здорові непошкоджені бульби. Розкладають по ящиках в один або два шари. Тару із садивним матеріалом ставлять у світлому і теплому приміщенні, в якому підтримується температурний режим 15-200С. Щотижня бульби перевертають.

Якщо у сховищі на бульбах відросли білі паростки, перед закладанням на яровизацію їх слід обламати. Коли цього не зробити, то сплячі вічка не прокинуться.

Дуже важливо забезпечити хороше освітлення, в іншому разі паростки витягнуться і будуть ослаблені.

При проведенні вологої яровизації у бульб з’являються не тільки паростки, а й корінці. Тирса або торф ідеально підійдуть для передпосадкової підготовки бульб. На дно ящика насипають невисокий шар вологої тирси, укладають шар картоплі, а потім знову тирсу. Так пошарово заповнюють ящик до самого верху. Часу на такий спосіб яровизації потрібно дещо менше — 12-18 днів.

Можна також вдатися до комбінованого методу. Спершу бульби пророщують на світлі, відтак засипають шаром вологої тирси або торфу. Тримати ємності на світлі слід не більше двох тижнів. Ще тиждень картопля має перебувати у вологому середовищі. Після пророщування бульб на світлі починають з’являтися зелені або фіолетові досить міцні з білими крапками паростки. Ці білі цяточки — початок майбутніх коренів біля основи і коротких корінців. Оптимальна довжина паростків має бути до 1 см. Якщо довші, то існує ризик пошкодити їх під час посадки.