Скільки коштуватиме свято? Підготувала Марія СИТНИК. АСОЦІАЦІЯ постачальників торговельних мереж підрахувала так званий індекс борщу (скільки сьогодні коштує зварити цю традиційну страву) в різних регіонах, базуючись на даних Держстату. Отже, що почім і де? За основу взято «пересічний» рецепт: 600 г свинини, по 500 г картоплі та буряків, 300 г капусти, по 200 г моркви і цибулі, три столові ложки томатної пасти, 3,5-4 л питної води, один лавровий листок, сіль, перець, 250 г сметани. Найдешевше зварити каструлю борщу на Волині — 82,2 грн, Львівщині — 85,7 грн, Рівненщині — 85,7 грн та Тернопільщині — 85,7 грн. Середньоукраїнська вартість цієї страви — 89,5 грн. Загалом у лютому інфляція збільшилася на 0,9%, відтак здорожчали деякі продукти. Найсуттєвіше підвищилася вартість фруктів — на 6,8%, далі йдуть риба — на 2,4, хліб — на 1,6 та овочі — на 1,5%. Незабаром Пасха, отож варто також прицінитися до великоднього кошика. Раніше надходила інформація, що до 8 квітня різко здорожчають основні продовольчі товари — порівняно з минулим роком мінімум на 34,2%. Отже, торік традиційний набір продуктів — паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, масло, м’який і твердий сири, хрін і сіль — обійшовся в 377 гривень, а нині доведеться викласти 506. Через підвищення закупівельної ціни на молоко, вершкове масло, яйця і родзинки, а також тарифів на електрику для пекарень насамперед зміниться вартість паски. А домашня випічка обійдеться в середньому у 80 гривень за кілограм залежно від інгредієнтів. Найбільше потягнуть, звичайно, м’ясні страви: домашня ковбаса — 190-216 грн/кг і буженина — 177-200 грн/кг. |