Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Захист картоплі від дротяників

Наш читач Іван Олексійович ТРІЩУН із м. Баришівки Київської області запитує, як боротися з дротяниками на картоплі.

ДРОТЯНИКИ — це личинки жуків-коваликів, які їдять бульби і залишають у них ходи. У боротьбі з цим шкідником використовують багато засобів. Пропонуємо вашій увазі найдієвіші, на думку фахівців.

Найкраще картоплю садити там, де торік росли горох або квасоля. Це суттєво зменшить кількість дротяників на городі.

Найефективніший препарат для обробки бульб перед посадкою — Табу (аналог Престижу). Він знищує не тільки дротяників, а й попелиць, колорадських жуків. Способи застосування різні — можна обробити цим засобом картоплю «на столах» або обприскати дно лунки чи борозни перед садінням. Витрата препарату Табу — 1-2 л на сотку.

В боротьбі з дротяниками використовують також препарати Командор, Імідор, Нуприд 600, Пікус, Круйзер і той же Престиж. Ці засоби знищують і псевдодротяників, хрущів, палю, нематод, совок, а ще захищають бульби від грибкових хвороб.

Під час садіння картоплі в кожну ямку слід кидати приблизно одну столову ложку суперфосфату. Ідеально підходить для цього препарат Провотокс. Тільки насипати його в лунку потрібно збоку, на відстані сантиметрів п’ять од місця, де буде бульба.

Відлякує дротяників од картоплі лушпиння цибулі. Кладіть його по жменьці в кожну лунку під час садіння — і шкідник «обходитиме бульби десятою дорогою». Як варіант — замочувати бульби перед посадкою в цибульному відварі. Ще один «домашній» засіб — сипати в лунки гірчичний порошок.

Фахівці стверджують, що аби напевно, на сто відсотків, позбутися дротяників на городі, треба в будь-якому садовому магазині купити нематоду немабакт. Цей маленький хробак продається в ґрунті «Захист». Ґрунт потрошку треба сипати в лунку, на який класти бульбу, відтак засипати землею. Використання ґрунту «Захист» не шкодить здоров’ю людини або городу. Якщо вчасно боротися з бур’янами на ділянці, надто з пирієм, то кількість «корму» для дротяників зменшиться, відтак скоротиться чисельність шкідника.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, з якихось причин ви припізнилися з посівною, себто не посіяли вчасно розсаду. Не біда. Якщо зробите все за рекомендаціями нашої дописувачки, яка вирощує майбутні перці, томати, баклажани в пластикових стаканчиках, ваша розсада наздожене сусідську, висіяну в березні. А поряд дамо описання способу одержання ранніх огірків, який перегукується з попереднім. Адже всім хочеться огірочків зі своєї грядки якомога раніше.

Відомо, що квочку найкраще садити у квітні — курчата встигнуть добре підрости до осені. Звісно, пташенят можна отримати й із інкубатора, але хіба він обігріє пухнастиків після вилуплення, вбереже від хижаків, навчить розшукувати корм? Тому не прогавте час, коли несучка заквоктала. Потім її потрібно перевірити, чи не зійде з гнізда, а також на наявність паразитів. Цим питанням, а також — як правильно відібрати яйця для насиджування, коли садити квочку на гніздо — буде присвячений один із матеріалів випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове