Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Особливості живлення овочевих культур

ПОТРЕБА в певних елементах живлення різниться не тільки за фазами росту і розвитку рослин, а й за культурами.

Всі коренеплоди і бульби (картопля, цибуля, морква, буряк, пастернак, редька тощо) вимагають підвищених доз калію починаючи з ранніх етапів росту.

Гарбузові (кабачки, огірки) потребують підвищених доз азоту, але краще, якщо він буде з органічних добрив, а не з мінеральних.

Пасльонові (томат, перець, баклажан) чутливі до нестачі фосфору, особливо при низьких температурах, коли корінь його не засвоює. У цьому разі необхідні фосфорні підживлення по листю.

Капуста легко засвоює всі елементи живлення, але перевищувати дози не слід — це призводить до затримки дозрівання і більшого ризику захворюваності.

Деякі овочівники вважають мінеральні добрива шкідливими, але це неправильно. Проблема не в добривах, а в дозах і способах їх застосування.

Рослини відчувають брак елементів живлення частіше, ніж над­лишок. Тому в них немає механізмів, що перешкоджають надмірному накопиченню поживних речовин. При цьому надлишок азоту у вигляді нітратів у продукції може бути спровокований не тільки великою кількістю азотних мінеральних добрив — подібний результат виходить при активній діяльності мікробів на цілинних і перелогових землях або при розкладанні органічних добрив.

Найбільш схильні до накопичення нітратів коренеплоди і зеленні культури. Овочі нітратів не накопичують при хорошій освітленості й забезпеченні вологою. За регулярного і збалансованого живлення в овочах немає шкідливих елементів, вони екологічно безпечні з цієї точки зору.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, з якихось причин ви припізнилися з посівною, себто не посіяли вчасно розсаду. Не біда. Якщо зробите все за рекомендаціями нашої дописувачки, яка вирощує майбутні перці, томати, баклажани в пластикових стаканчиках, ваша розсада наздожене сусідську, висіяну в березні. А поряд дамо описання способу одержання ранніх огірків, який перегукується з попереднім. Адже всім хочеться огірочків зі своєї грядки якомога раніше.

Відомо, що квочку найкраще садити у квітні — курчата встигнуть добре підрости до осені. Звісно, пташенят можна отримати й із інкубатора, але хіба він обігріє пухнастиків після вилуплення, вбереже від хижаків, навчить розшукувати корм? Тому не прогавте час, коли несучка заквоктала. Потім її потрібно перевірити, чи не зійде з гнізда, а також на наявність паразитів. Цим питанням, а також — як правильно відібрати яйця для насиджування, коли садити квочку на гніздо — буде присвячений один із матеріалів випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове