П’ятниця, 13 квітня 2018 року № 28 (19575)
http://silskivisti.kiev.ua/19575/print.php?n=38625

  • 12 квітня — Міжнародний день авіації та космонавтики

Українські орбіти Всесвіту

Григір РУДЬ.

Цієї дати також відзначаємо й День працівників ракетно-космічної галузі України. У 1961 р. космічний корабель «Восток-1», пілотований Юрієм Гагаріним, вперше в історії людства за 108 хвилин облетів довкола Землі й здійснив успішне приземлення. Для жителів планети розпочалася нова ера — космічна.

У РОЗВИТКУ космонавтики Україна та українці відіграли величезну роль. Політ Юрія Гагаріна відбувався під орудою видатного вченого-конструктора, автора практично всіх радянських космічних розробок українця Сергія Корольова, уродженця Житомира. Одначе піонером космосу був не він, а чернігівець Микола Кибальчич, геніальний винахідник, котрий розробив проект літального апарату з ракетним двигуном, а також систему стійкості міжзоряного «човна», прийом управління польотом…

Наш співвітчизник академік Михайло Янгель був головним керівником радянської космічної програми, розробником кількох поколінь стратегічних бойових ракет.

Його спадкоємцем став учений — розробник ракетних двигунів Володимир Челомей. Його батьки — українці з містечка Седльце (нині Мазовецький повіт, Польща).

В Одесі народився засновник рідинного ракетного двигунобудування академік Володимир Глушко. На його двигунах піднімались у міжзоряні світи кораблі «Восток», а також ракети-носії «Протон», багаторазові ракетно-космічні комплекси «Буран» і «Енергія».

Першим українцем, котрий у серпні 1962 р. вийшов на вселенські космічні траси, був Павло Попович, котрий народивсь у селянській родині у селищі (нині місто) Узин на Київщині.

Першим і поки що єдиним космонавтом у незалежній Україні залишається Леонід Каденюк — син учителів із села Клішківці Хотинського району Чернівецької області. Буковинець полетів у космос 1997 р. у складі міжнародної українсько-американської експедиції.

Роберта Лінн Бондар стала першою в Канаді жінкою і першою лікаркою-невропатологом, яка побувала в космосі. Вона народилася 4 грудня 1945 р. в Су-Сент-Марі, провінція Онтаріо, в родині етнічних українців, вихідців із с. Городенки (Івано-Франківщина). До речі, пані Бондар говорить українською, належить до Конгресу українців Канади.

Брюс Едвард Мельник народився 5 грудня 1949 р. у Нью-Йорку. Здійснив політ у космос 6-10 жовтня 1990 р. та 7-16 травня 1992-го.

Джудіт Резник народилася 5 квітня 1949 р. в Акроні, штат Огайо, в родині єврейських емігрантів з України. Її перший політ відбувався з 30 серпня по 5 вересня 1984 р., жінка провела в космосі майже 145 годин, облетіла Землю 96 разів.

Гайдемарі (Гайде-Марія) Марта Стефанишин-Пайпер, американська астронавтка, народилася 7 лютого 1963 р. в Сент-Полі, штат Міннесота, США. Батьки Гайде емігрували до Америки із с. Якимова Львівської області.

Словом, Україна має повне право називатися космічною державою навіть нині, коли з відомих економічних і політичних причин кількість космічних польотів з участю нашої держави скоротилася. Та будемо сподіватися на те, що це «відлучення» від освоєння Всесвіту — тимчасове.