П’ятниця, 13 квітня 2018 року № 28 (19575)
http://silskivisti.kiev.ua/19575/print.php?n=38633

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Ревінь

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

Так повелося, що ця рослина росте по селах біля хат, але більшого застосування, ніж на компот і пироги, не має. Та ще діти полюбляють смакувати свіжі черешки.

РЕВІНЬ містить великий набір вітамінів: А, В1, В2, В3, В4, В6, В9, С, Е, РР. До складу рослини входять калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, селен.

Гепатит. Подрібнити сухий корінь у кавомолці чи ступці до пилоподібного стану, столову ложку сировини залити склянкою окропу і млоїти на малому вогні 15-20 хвилин. Залишити настоюватися протягом ночі. Зранку процідити і додати за бажанням меду. Пити по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.

Гіпертонія. Дві столові ложки сухих подрібнених черешків ревеню залити 300 мл окропу і млоїти на слабкому вогні протягом 20-30 хвилин. Охолодити і процідити. Вживати по 100 мл тричі на день.

Глистогінна дія. Глисти у дітей виганяють з допомогою регулярного прийому компоту із цього овоча.

Грижа. Робити компреси (припарки) з подрібненого і розпареного кореневища чи кашки із розчавленої стеблової частини.

Діарея. Коріння ревеню промити, протерти від вологи і подрібнити. Висушити в тіні. Перемолоти у кавомолці чи блендері до порошкоподібного стану. Приймати на кінчику ножа (0,1-0,2 г) двічі на добу, запиваючи водою.

Жовчогінний ефект. Змішати корінь ревеню, квіти безсмертнику і деревію в пропорції 2:3:5. Столову ложку такого збору залити склянкою окропу, настояти не менше години, процідити і випити звечора.

Закрепи. Для отримання легкого проносного ефекту столову ложку промитого коріння подрібнити, залити склянкою окропу, настояти одну-дві години. Процідити і пити як чай по 60-70 мл перед сном. Для дітей із цією ж метою використовувати сироп по чайній ложці двічі на день, із них один раз — увечері.

Маткові кровотечі. Дві столові ложки подрібнених стебел залити 250 мл окропу, млоїти на слабкому вогні 15-20 хвилин. Процідити і приймати по третині склянки тричі на день, краще за 30 хвилин до їди.

Проблеми шкіри. Лишаї та інші проблеми шкіри лікують сумішшю пилоподібно перемеленого ревеню з оцтом, накладаючи компреси на уражені місця, забої м’язів і пігментні ділянки шкіри.

Ранозагойний ефект. До пошкоджень шкіри та неглибоких ран прикласти листя чи частину очищеного черешка. На уражені місця накладається компрес із подрібненого черешка з житнім чи ячмінним борошном.

Туберкульоз. Столову ложку митого подрібненого кореневища залити склянкою окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити. Випити за три прийоми за 20-30 хвилин до їди.

Застереження. Наявність значної кількості щавлевої кислоти (оксалати) провокує утворення каменів у нирках, сечовому і жовчному міхурах. Небажаним він є при геморої, подагрі, інших випадках кровотеч і підвищеній кислотності шлункового соку. Не приймати вагітним, хворим на ниркокам’яну хворобу та гострі запальні процеси кишківника. Можливе забарвлення сечі в жовтий колір, що є типовим під час прийому препаратів із ревеню. Увага: їстівними є тільки черешки рослини, її зелень і коріння можуть зашкодити здоров’ю.