П’ятниця, 13 квітня 2018 року № 28 (19575)
http://silskivisti.kiev.ua/19575/print.php?n=38638

  • Корисно знати

Як розпізнати фальшивку?

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Українці так і не почали довіряти свої заощадження банкам. Як свідчать опитування, найчастіше свої кревно зароблені вони зберігають у схованках. Багато хто, аби хоч якось уберегти накопичення від галопуючої інфляції, переводить їх у долари або євро.

ЯК-ОТ наш читач Микола Д. із Канівського району Черкащини. Його сім’я має «міні-бізнес» — розводить на продаж кролів — і хоче відкласти трохи грошей молодшій дочці на освіту. Він пише у листі до редакції: «Вже не раз купував долари у райцентрі. Але чув, що останнім часом почастішали випадки підробки цієї валюти. Фальшиві купюри видають начебто навіть у банках. Може, є якісь підказки, як від цього убезпечитись?»

Справді, із доларами треба бути обережним. Про те, що в обігу з’явилися фальшиві банкноти, попередив Нацбанк. Причому розпізнати фальшивку може не кожен детектор валют. Банки, наголошує фінансовий аналітик Олексiй Кущ, дуже часто економлять на системах захисту. А фальшивомонетники не дрімають, щоразу вдосконалюючи технології...

За словами директора департаменту грошового обігу НБУ Віктора Зайвенка, впродовж дев’яти місяців минулого року вилучено 661 підроблену купюру — здебільш 100-доларові банкноти серії 2006А. Вони підроблені майстерно: на них відтворено мікротексти, зімітовано водяні знаки і спеціальні волокна, цифри змінюють відтінок залежно від кута огляду. Фахівці розпізнають фальшивки з допомогою ультрафіолетового світла. У підроблених доларах папір флуоресціює блакитним кольором (у справжнiх флуоресценцiя вiдсутня). В оригiнальних банкнотах захисна стрiчка зроблена з полімерного матеріалу iз зображеннями у прямому та перевернутому виглядi «USA 100» і занурена в товщу паперу, вона прозора та флуоресціює рожевим кольором. На пiдробках її iмiтовано друком на зворотному боцi купюри фарбою бiлого кольору — в ультрафiолетовому світлі її видно у виглядi темної смуги, текст читається, флуоресценцiя вiдсутня. У фальшивих 100-доларових банкнотах локальний водяний знак у виглядi портрета Бенджамiна Франклiна надруковано на зворотному боцi фарбою бiлого кольору, у справжнiх зображення сформовано внутрiшньою структурою паперу. Ще одна деталь. В оригінальних купюрах позначення цифрового номiналу «100» змiнюється iз зеленого на темно-фiолетовий, у пiдробках — iз зеленого на темно-зелений.

На «побутовому» рівні фальшивки можна розпізнати за першими лiтерами в серiйних номерах: у справжнiх це К, у виявлених пiдроблених — A, D, F, С та iншi. Аби вберегти себе від підробки (адже якщо потiм, за незнанням, розраховуватиметеся придбаною фальшивкою i її виявлять, вас можуть притягнути до кримiнальної вiдповiдальності), купуйте валюту в головних вiддiленнях великих банкiв, де встановлено хороші детектори. Крім того, ретельно оглядайте купюру й обов’язково беріть і зберігайте усi документи, що підтверджують її придбання.