Вівторок, 24 квітня 2018 року № 31 (19578)
http://silskivisti.kiev.ua/19578/print.php?n=38754

  • Поради до часу

Цілющі салати

Оксана Скиталінська,

дієтолог.

Молода кульбаба, снить та кропива уже зеленіють у наших садах. Листя цих рослин містить багато корисних речовин, що доповнять весняний раціон, доки традиційні овочі ще надто дорогі. Та й навіщо зайві витрати, якщо вітаміни просто під ногами!

ДУЖЕ корисний салат із молодого листя кульбаби. Помиті листочки дрібно нашаткувати, підсолити, щоб зникла гіркота, дати трохи постояти. Коли листя зм’якне, сік, що виділився, злити. До листя кульбаби можна додати зеленої цибулі й заправити до смаку. Такий салат корисний при хворобах печінки, він має жовчогінну дію. У свіжій зелені кульбаби є вітаміни С, А, В1, В2.

Для різноманітності в салат можна додати ще й листя молодої кропиви. Щоб не пекло, його потрібно ошпарити окропом. Кропива дуже корисна, надто тепер, коли наш організм виснажений після зими. Вона містить вітаміни групи В, а вітаміну С у ній набагато більше, ніж у лимонах. Кропива очищує кров, а ще вона помічна для судин, тому її слід їсти тим, хто потерпає від тромбофлебіту й варикозу. Але ця рослина може знижувати артеріальний тиск, тому гіпотоніки мають вживати її обережно. Крім салатів, кропиву можна додавати до перших страв. Класти в самому кінці, бо при високій температурі багато вітамінів руйнується.

Звичний усім листовий салат можна замінити первоцвітом. Його листя містить дуже багато вітаміну С, що підвищує опірність організму до різних хвороб.

Для салатів знадобиться і бораго — огіркова трава. Її листя корисно вживати при анемїї, цю рослину можна давати навіть дітям. Бораго потрібно сіяти, бо знайти в природних умовах украй важко. А ось снить — поширена рослина, її також можна додавати до салатів. Окрім вітаміну С, вона містить ще й мікроелементи — калій, магній та залізо.

Ще один корисний бур’ян — пирій. Цієї рослини нині багато на городах. Вона незамінна, якщо хочете очистити організм. Пирій дуже добре виганяє солі. Коріння цієї рослини висушують, подрібнюють і додають до різних страв. Можна зробити настій: столову ложку подрібненого пирію залити 200 мілілітрами окропу й настояти ніч. Зранку настій процідити і пити по 60 мл тричі на день за 30 хвилин до їди. Можна вживати і щойно зірваний пирій — його властивості не втрачаються.

Чим заправляти такі салати? Підійдуть сметана й навіть майонез. Але найкраще використовувати олію — соняшникову або оливкову.

Проте не забувайте, що всі лікарські рослини, які мають сечогінну дію, при тривалому вживанні «вимітають» з організму калій і вітаміни. Щоб цього уникнути, потрібно вживати горіхи, курагу, родзинки, а найліпше — квітковий пилок.