Подагра Олександр КУРДЮК, знавець народної медицини. ВОНА «полюбляє» чоловіків віком від 30 до 50 років, її перебіг — у формі гострого артриту. Народні рецепти допоможуть зменшити запальні процеси і налагодити порушений обмін. Береза повисла. Весною вживати по склянці соку три-чотири рази на день. Чайну ложку бруньок залити половиною склянки окропу, настояти і по ковточку випити протягом дня. Березовим листям обкладати суглоби (знімає запалення). Брусниця. Столову ложку листя залити склянкою окропу, настояти дві години, процідити і приймати по одній-дві столові ложки 4-5 разів на день, за 20-30 хвилин до їди. Бузина чорна. Квіти бузини залити окропом із розрахунку літр рідини на 20 грамів сировини, настояти і вживати по склянці три-чотири рази на день перед їдою. Бузок звичайний. Квіти бузку залити міцним алкоголем із розрахунку пляшка горілки на 20 грамів сировини. Залишити на тиждень у затемненому місці, приймати по 40 крапель три-чотири рази на день за півгодини до їди. Настоянку можна розводити 30-50 мл води. Одночасно розтирати нею суглоби або ж прикладати компреси. Для останніх також настоянку можна змішати з несолоним смальцем у пропорції 1:2. Герань лісова. Столову ложку трави звечора залити двома склянками холодної кип’яченої води. Настояти протягом ночі, а потім випити невеликими порціями протягом дня. Можна також використовувати і траву герані лучної. Гіркокаштан кінський. 50 грамів квітів настояти у 500 мл горілки протягом тижня в затемненому місці, приймати по столовій ложці три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди (можна розбавляти водою). За відсутності квітів взяти свіжу кору з гілок. Дягель лікарський. Кореневища та коріння настояти на горілці і втирати у болючі місця. Звіробій. Дві столові ложки трави залити літром окропу, настояти протягом двох годин, процідити і пити по чверті склянки три-чотири рази на добу. Капуста білокачанна. Настояти листя капусти або ж застосовувати капустяний сік та розсіл квашеної капусти для втирання. Можна приготувати суміш яєчного борошна з подрібненими плодами коріандру — її накладають на болючі місця. Полегшить біль капустяний листок, прикладений до суглоба. Кропива дводомна. Приймати по чайній ложці соку три-чотири рази на день для зменшення концентрації кислоти в організмі. Купина запашна. 50 грамів промитих коренів і кореневищ настояти 4-5 годин у 500 мл перевареної води, вживати по дві столові ложки три-чотири рази на день за півгодини до їди. Лопух великий. Сухий корінь лопуха змолоти на кавомолці чи подрібнити іншим способом до порошкоподібного стану і приймати по чайній ложці три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди. Можна змішати з медом. Або столову ложку подрібненого кореня залити склянкою окропу, витримати 1-2 години, процідити і пити по одній-дві столові ложки за півгодини до їди. Листя лопуха використовувати для зняття больових відчуттів, обмотуючи ним запалені суглоби. Льон. Столову ложку насіння залити на ніч склянкою окропу, а зранку випити настій разом із насінням. Морква. Щоденно їсти по 100-150 грамів тертої моркви з додаванням олії, краще лляної. Осока піскова. Столову ложку кореневищ залити на ніч двома склянками окропу, зранку процідити і пити по півсклянки чотири рази на день. Пирій повзучий. 30 грамів кореневищ залити звечора двома склянками окропу, зранку процідити і вживати по 100 мл чотири рази протягом дня. Полин гіркий. Свіжий сік і подрібнену молоду траву застосовують для компресів чи розтирання. Редька чорна. Соком редьки розтирати чи використовувати його для компресів на запалені місця. Ріпа городня. Відварити коренеплід, розтерти до кашоподібного стану і прикладати як компрес. Ромашка лікарська. Додати до п’яти літрів окропу 100 г квітів ромашки, настояти до комфортної температури і робити припарки. Ряска маленька. Столову ложку добре промитої ряски залити 200 мл горілки, настояти тиждень, процідити і пити по столовій ложці три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди. Висушену та подрібнену до порошкоподібного стану ряску змішати в рівних частинах із медом і вживати по одному граму три-чотири рази на день до їди. Селера. Столову ложку подрібненого кореня селери залити двома склянками окропу, настояти не менше двох годин і випити протягом дня рівними частинами. Смородина чорна. Столову ложку подрібненого листя настояти в двох склянках окропу протягом 5-6 годин, приймати по 100 мл три-п’ять разів на день. Сосна звичайна. Скипидар втирати в уражені місця чи використовувати для компресів. Тополя чорна. Бруньки тополі настояти в окропі чи горілці та робити розтирання. Настій або настоянку можна змішати з маслом чи смальцем. Шабельник болотний. 0,5 кг сухого подрібненого коріння настояти в літрі міцного алкоголю протягом трьох тижнів. Вживати по столовій ложці три-чотири рази на день перед їдою. Шавлія. 100 грамів сухої рослини залити половиною відра води, проварити 12-15 хвилин, дати охолонути до 38-40 градусів і парити ноги. Хвощ польовий. Дві столові ложки подрібненого хвоща настояти в двох склянках окропу протягом трьох годин, пити по 100-150 мл три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди. Фіалка триколірна. 10 грамів трави настояти у склянці окропу протягом двох годин і випити за день невеликими порціями. Яблука. Частинки мочених яблук прикладають на ніч до запалених суглобів. |