Осика Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук. Широковідоме дерево, що зростає на Поліссі, в Лісостепу і здавна має славу помічника в боротьбі з недугами та нечистою силою. В народі осику ще називають тремтячою тополею. Ангіна, бронхіт, грип. Столову ложку суміші в рівних частинах подрібненої кори і листя з бруньками залити 250 мл води, млоїти на повільному вогні 20-30 хвилин, охолодити і процідити. Приймати тричі на день по дві-три столові ложки за 30 хвилин до їди. Діабет. Кору подрібнити, 10 столових ложок залити двома склянками води і проварити на малому вогні 25 хвилин. Потім усе залити в термос і витримати до години. Пити по дві столові ложки тричі на день. Геморой. Бруньки осики ретельно перетерти з невеликою кількістю рафінованої та дезодорованої олії. Настояти тиждень і використовувати зовнішньо для зняття запалень. Розпарене тепле листя прикладати до гемороїдальних шишок для зменшення больових відчуттів. Гнійні рани. Для швидшого загоювання ран уживати по чайній ложці тричі на день за півгодини до їди таку настоянку: п’ять столових ложок сухої подрібненої кори залити чвертю літра міцного алкоголю і настояти два тижні в затемненому прохолодному місці. Рекомендовано розбавляти водою до бажаного смаку. Цей же рецепт застосовувати і для виведення глистів дорослими. Головний біль. Свіжу кору прикласти до чола і скронь, зафіксувавши її бинтом чи хусткою. Через невеликий проміжок часу біль вщухає. Жарознижувальна дія. Подрібнити кору й листя, столову ложку такої суміші залити 250 мл окропу, довести до кипіння і настояти. Процідити і приймати по дві-три столові ложки тричі на день. Зубний біль. Зі свіжої кори вирізати невеликий трикутник чи прямокутник і натерти ним десну в місці болю. Чи ще весною під час інтенсивного сокоруху в поперечному зрізі гілки зробити невеликий отвір, насипати туди солі і дочекатись її зволоження за рахунок соку. Покласти таку сіль на хворий зуб чи розвести водою у пропорції 1:10 і полоскати ротову порожнину. Або зібрати чистий сік і полоскати зуби. Мігрень. Одну частину подрібненої кори залити 10 частинами міцного алкоголю і настояти в затемненому прохолодному місці два тижні. Процідити і приймати по чайній ложці три-чотири рази на день. Невралгія. Напалити молодих гілок осики, зібрати 10 грамів попелу і змішати з 50 грамами очищеної олії, несолоного смальцю, гусячого жиру чи вазеліну. Втирати в місцях прояву невралгічних симптомів. Попіл можна замінити розтертою до пилоподібного стану сухою корою. Панкреатит. Дві столові ложки кори чи бруньок настояти в склянці води протягом двох годин і після цього пити проціджений настій по дві-три ложки тричі на день за годину до їди. Простатит. Чотири столові ложки кори чи бруньок осики залити 1,5 склянки міцного алкоголю або аптечного спирту та настояти в затемненому місці протягом тижня. Вживати по чайній ложці тричі на день за 20 хвилин до їди. Для зняття больових відчуттів дозування збільшити до двох-трьох столових ложок. Курс прийому не більше місяця. Цей же рецепт застосовувати і для лікування туберкульозу, додаючи під час прийому до спиртової настоянки невелику кількість води. Ревматизм і подагра. Молоде свіже листя подрібнити в блендері чи іншим способом до виділення соку. Окремо зробити марлевий (тканинний) компрес і опустити його в теплу воду або достатньо нагріти будь-яким нагрівачем (праскою тощо). Нанести на нагрітий компрес кілька ложок перетертого листя і прикласти до хворого місця. Допомагає при артриті, артрозі та геморої. Шкірні захворювання. Сім столових ложок подрібненої кори залити літром окропу, проварити 5-7 хвилин, настояти і процідити. Додати до води у ванній, приймати ванну 20-30 хвилин. Або подрібнити суху кору до пилоподібного стану. Половину спалити, попіл додати до другої половини кори і змішати з вазеліном, несоленим смальцем, дитячим чи подібним кремом у пропорції один до трьох. Ретельно перемішати і настояти два тижні. Змащувати проблемні місця шкіри. Чистим соком змащувати лишаї, бородавки. Фурункули накривають пропареним листям. Шлунково-кишковий тракт. Відвар добре регулює діяльність ШКТ. Взяти одну частину суміші кори, листя і бруньок осики, залити трьома частинами води і проварити на малому вогні 30-40 хвилин. Залишити на годину для настоювання. При малих об’ємах настоювати в термосі. Процідити і приймати по дві-три столові ложки тричі на день за півгодини до їди. Застереження. Протипоказань до застосування препаратів із частин рослини не зафіксовано, хоча діють обмеження для вагітних та при грудному вигодовуванні, а також для дітей до 4-5-річного віку. Не бажано використовувати людям зі схильністю до алергії та закрепів або з нервовими і психічними розладами. |