П’ятниця, 11 травня 2018 року № 35 (19582)
http://silskivisti.kiev.ua/19582/print.php?n=38881

Щоб бути з цвітною капустою

ЦЯ КУЛЬТУРА холодостійка. Розсада переносить зниження температури до мінус 2-3ОС. Оптимальна температура для росту і розвитку — 15-18ОС.

За умов 25ОС і вище розвивається головним чином вегетативна маса, формування ж головки затримується, а якщо вона і утворюється, то нещільна. З огляду на це в районах із жарким кліматом цвітну капусту рекомендується вирощувати в міжряддях високорослих рослин або в міжряддях молодого саду. При цьому треба врахувати, що на сонці рослини мають бути хоча б 3-4 години на день. Крім того, для насаджень бажана підвищена вологість повітря, що досягається дощуванням.

Цвітна капуста вимогливіша до родючості ґрунту, ніж білоголова. Для неї найбільше підходять легкі й середні родючі некислі суглинки, супіщані дерново-підзолисті ґрунти з глибоким орним шаром.

Вирощують капусту розсадним способом або безпосереднім висіванням насіння в ґрунт. Перевагу віддають першому, позаяк при сівбі насіння на ділянку сходи сильно уражуються хрестоцвітими блішками. Розсада цвітної капусти висаджується на постійне місце у віці 45-50 днів і за наявності п’яти-шести справжніх листків.

Залежно від погодних умов розсаду висаджують у ґрунт, починаючи з другої декади квітня.

Найкращими попередниками вважаються огірки, коренеплідні рослини, цибуля, бобові, рання картопля.

Садять розсаду за схемами: ранні сорти — 40x40 або 40x45 см; пізні — 50x50 або 60x60 см. Посадку проводять так, щоб нижні листки опинялися на 1-2 см вище поверхні ґрунту. Після висадження рослини добре поливають, коли вода вбереться, ґрунт закривають 2-3-сантиметровим сухим шаром.

Догляд у період вегетації полягає в своєчасному розпушуванні й видаленні бу­р’янів. Коли сухо, капусту поливають. Особливо потребують поливу рослини на початку формування головок.

Найкраще підживлювати культуру гноївкою у пропорції 1:10 або пташиним послідом 1:15. Підживлення завжди ефективніше, коли воно поєднується з поливом.

Збирають головки цвітної капусти вибірково, у міру їх формування.