П’ятниця, 25 травня 2018 року № 39 (19586)
http://silskivisti.kiev.ua/19586/print.php?n=39021

Ласощі найвищої якості

«Як варити згущене молоко в домашніх умовах?» — запитав телефоном редакцію І. І. Борсук із Запорізької області.

РЕЦЕПТ вареного згущеного молока досить простий, проте вимагає певного часу і уваги.

Для приготування використовуйте дуже свіже і максимально жирне молоко, тоді маса матиме вельми приємний вершковий смак. Робити це потрібно в посуді з товстим дном.

Згущене молоко в домашніх умовах приготувати зовсім не складно. Побалуйте себе і своїх близьких свіжими ласощами найвищої якості.

Рецепт перший. На чистому молоці.

На один літр молока 3,2% жирності беруть склянку цукру. Додають пів чайної ложки ванільного цукру.

Молоко виливають у каструлю, засипають цукор, розчиняють його і доводять масу до кипіння на середньому вогні. Зменшують вогонь і варять, періодично помішуючи, поки об’єм молока не зменшиться на дві третини від початкового. Маса повинна набути приємного кремового кольору і трохи загуснути. Це ознака готовності. На останніх хвилинах додають ванільний цукор, розчиняють його і дають масі закипіти. З одного літра молока виходить близько 400 г улюбленого багатьма продукту. Згущенка в домашніх умовах виходить дуже густа і тягуча, але насамперед її потрібно остудити (в гарячому стані вона рідка).

Рецепт другий. Із сухим молоком.

На 250 мл молока 3,2% жирності додають півтори склянки сухого молока, півтори склянки цукру, пакетик ванільного цукру.

Змішайте всі інгредієнти у каструлі. Суміш поставте на водяну баню (помістіть цей посуд у велику каструлю з киплячою водою). Зменшіть вогонь і варіть близько години, періодично помішуючи, до загустіння.

Рецепт третій. Із водою.

На літр молока 3,2% жирності беруть 500 г цукру та півсклянки води.

У каструлю з товстим дном засипають цукор, додають воду і варять сироп (дайте пару хвилин покипіти). Доливають молоко і доводять суміш до кипіння. Варять на маленькому вогні, часто помішуючи, близько двох годин. Коли молоко загусне і набуде кремового кольору, знімають із вогню і остуджують.

Рецепт четвертий. Із вершковим маслом.

На 500 г готової цукрової пудри слід взяти 375 г свіжого молока та 40 г вершкового масла.

Молоко наливають у високу каструлю, додають вершкове масло і цукрову пудру. Ставлять на слабкий вогонь і доводять до кипіння, постійно помішуючи. Варять 10 хвилин на середньому вогні. Виливають у банку, охолоджують і залишають на ніч у холодильнику для загустіння.

Рецепт п’ятий. Шоколадне молоко.

На літр молока 3,2% жирності беруть півкілограма цукру, четвертину склянки води, столову ложку какао.

У посуд висипають цукор і наливають воду. Постійно помішуючи, розчиняють цукор і доводять до кипіння сироп. Тримають на вогні 2-3 хвилини. Тонкою цівкою доливають молоко, доводять до кипіння і на маленькому вогні варять до загустіння, час од часу помішуючи. Підсипають крізь сито какао-порошок і ретельно вимішують до однорідної маси, дають покипіти ще хвилину і залишають остигати.