Що занадто, то не здраво Володимир ПАНЬКІВ. Серед багатьох українців поширеною проблемою є йододефіцит. Фахівці пояснюють це низьким умістом йоду в ґрунтах і харчових продуктах. Тому наголошують на підсиленні свого раціону морепродуктами та йодованою сіллю. З ОГЛЯДУ на це у нас поширена реклама всіляких препаратів та харчових добавок із йодом, нібито дуже корисних. Але мало хто з виробників та розповсюджувачів такої продукції попереджає, що завдяки цьому рівень йоду в організмі може підвищитися до загрозливої кількості. Йод і справді важливий елемент, який має вплив на роботу щитоподібної залози, зокрема у виробленні нею гормонів. Щоб залоза функціонувала як слід, за добу в організм разом із їжею має надійти 150-200 (вагітним — до 250) мікрограмів йоду. Втім, ступінь насичення йодом залежить від того, як цей мікроелемент потрапляє в організм: разом із продуктами, багатими на йод, чи завдяки йодовмісним таблеткам. Буває, хтось самостійно вирішує вживати йодовмісні препарати чи добавки або щоденно в склянку молока додає декілька крапель аптечного йоду, не замислюючись, що це може мати негативні наслідки. Адже організм отримає дозу, в сотні разів (!) більшу, ніж потрібно. Хронічний надмір йоду — це передумова розвитку йодоіндукованого гіпо- чи гіпертиреозу. У людей, що від нього потерпають, можливі захриплість, відчуття сильної спраги, проблеми зі шкірою, кон’юнктивіт, їх часто турбують нежить, сльозотеча, головний біль, запаморочення. До всього цього порушується гормональний фон, серцевий ритм, з’являється сонливість і втома, слабне імунітет. Також у тих, хто має надмір йоду, спостерігаються виснажлива нудота, тремтіння рук. Може підвищуватися температура, тиск (причому верхній, а нижній, навпаки, знижується). Через спазми або набряки гортані й бронхів пацієнти постійно відчувають нестачу повітря. У важких випадках може виникнути запалення легень, судоми, відчуття слабкості у м’язах, затерпання шкіри у різних місцях. |