Пора зеленого кропу СВІЖИЙ кріп чудово поєднується з будь-якими овочами, а також спеціями, молочними продуктами, стравами з риби, картоплі, яєць. Ця зелень чудово смакує в салатах, перших стравах і соусах. Після кип’ятіння кріп втрачає аромат, тому його радять додавати у вже готову страву. Рекомендується до м’ясних, рибних, грибних, холодних закусок, салатів, вінегрету. Тонкого ароматичного відтінку надає він холодним і гарячим супам, добре поєднується з другими стравами зі свинини, баранини, телятини, курки, індички, качки, дичини, риби. Посипають посіченим кропом кисломолочні страви, приправляють начинки для несолодких пирогів. Невід’ємний зелений кріп у приготуванні молодої картоплі: він нейтралізує шкідливі компоненти бульби. Лікарі взагалі не радять споживати молоду бульбу без кропу. У кулінарії ця зелень використовується у свіжому, сушеному або замороженому вигляді. Сушений кріп щодо енергетичної цінності вдвічі, а то й втричі перевершує свіжий. На зиму його сушать, розклавши на папері або полотні. Головне, аби приміщення було добре вентильоване. Кріп тримають не під прямим сонячним промінням, оскільки воно руйнує його корисні властивості. Сушену зелень зберігають у полотняній торбинці або ємності для сипучих продуктів. Ще один чудовий спосіб тривалого зберігання кропу — заморожування. Можна просто помістити дрібно порізану зелень у пластиковий контейнер і — в морозильну камеру. А можна покласти по дрібці у формочки для льоду, залити водою і покласти в морозилку — такий спосіб зручний для приготування всіх страв, зокрема соусів та салатів. Особливо затятим «кропникам» восени та взимку варто його сіяти в невеличку ємність із поживною сумішшю. Одне застереження: лікарі не рекомендують вживати страви, рясно приправлені кропом, при діареї і під час вагітності. |