Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Підступний гепатит

Ігор Мартинюк,

гепатолог.

Як відомо, найчастіше люди хворіють на вірусний гепатит А та В, рідше — С. Які ж симптоми має ця недуга?

ЗАГАЛОМ гепатит — це небезпечне вірусне захворювання печінки. Гепатит А найпоширеніший (у народі хворобу називають жовтяницею), тому що передається побутовим шляхом — через воду, брудні руки і посуд.

Гепатитом В можна заразитись через статеві стосунки, ін’єкції нестерильним шприцом. Хвороба передається плоду від інфікованої матері. Трапляється, вірус поширюється під час педикюрних чи манікюрних процедур, нанесення тату. Найнебезпечніший гепатит С потрапляє в організм людини такими ж шляхами, як і В.

Гепатит D супроводжує і ускладнює перебіг вірусного гепатиту В. Гепатит Е схожий на вірусний гепатит А, але розвивається повільніше і вважається особливо небезпечним для вагітних. Гепатит G має подібний перебіг із вірусним гепатитом С, проте не такий небезпечний.

Первинні ознаки будь-якого гепатиту — відчуття слабкості, втрата ваги, надмірна пітливість. Такі неспецифічні симптоми вже є підставою для того, щоб обстежитися.

При гострому гепатиті, тобто запаленні печінки, виникають нудота, блювання, відчуття гіркоти в роті, свербіж. Не завжди, але також буває пожовтіння шкіри та білків очей...

Гепатити В і С переходять у хронічну форму вже за півроку після набуття хвороби, хоча спочатку пацієнта може нічого не турбувати.

Гепатити В і С небезпечні ускладненнями — якщо їх не лікувати, печінка перестає виконувати свої функції, цей процес незворотний.

Від гепатиту А і В можна вилікуватися досить швидко і без проблем. А ось гепатит С, розвиваючись непомітно, згодом може перерости у цироз чи рак печінки. Лікування цього виду гепатиту тривале та дороге. Але, на щастя, подолати його можна.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове