Вівторок, 12 червня 2018 року № 44 (19591)
http://silskivisti.kiev.ua/19591/print.php?n=39186

  • Будьмо обережні

Підступний гепатит

Ігор Мартинюк,

гепатолог.

Як відомо, найчастіше люди хворіють на вірусний гепатит А та В, рідше — С. Які ж симптоми має ця недуга?

ЗАГАЛОМ гепатит — це небезпечне вірусне захворювання печінки. Гепатит А найпоширеніший (у народі хворобу називають жовтяницею), тому що передається побутовим шляхом — через воду, брудні руки і посуд.

Гепатитом В можна заразитись через статеві стосунки, ін’єкції нестерильним шприцом. Хвороба передається плоду від інфікованої матері. Трапляється, вірус поширюється під час педикюрних чи манікюрних процедур, нанесення тату. Найнебезпечніший гепатит С потрапляє в організм людини такими ж шляхами, як і В.

Гепатит D супроводжує і ускладнює перебіг вірусного гепатиту В. Гепатит Е схожий на вірусний гепатит А, але розвивається повільніше і вважається особливо небезпечним для вагітних. Гепатит G має подібний перебіг із вірусним гепатитом С, проте не такий небезпечний.

Первинні ознаки будь-якого гепатиту — відчуття слабкості, втрата ваги, надмірна пітливість. Такі неспецифічні симптоми вже є підставою для того, щоб обстежитися.

При гострому гепатиті, тобто запаленні печінки, виникають нудота, блювання, відчуття гіркоти в роті, свербіж. Не завжди, але також буває пожовтіння шкіри та білків очей...

Гепатити В і С переходять у хронічну форму вже за півроку після набуття хвороби, хоча спочатку пацієнта може нічого не турбувати.

Гепатити В і С небезпечні ускладненнями — якщо їх не лікувати, печінка перестає виконувати свої функції, цей процес незворотний.

Від гепатиту А і В можна вилікуватися досить швидко і без проблем. А ось гепатит С, розвиваючись непомітно, згодом може перерости у цироз чи рак печінки. Лікування цього виду гепатиту тривале та дороге. Але, на щастя, подолати його можна.