Версія для друку До списку статтей Не все вирішує крохмаль ПОБУТУЄ думка, що чим більше крохмалю в бульбах, тим
смачніша картопля. Насправді
смак бульб залежить від наявних у них деяких жирних кислот. Під час
приготування страв вони утворюють леткі сполуки, які й упливають на смак. Так,
сорти-лідери з умісту крохмалю (Зарево — 22,9%, Темп — до 20,9%) на дегустаціях
ніколи не були лідерами за смаковими якостями. Найсмачніші сорти зазвичай
містять крохмалю в межах 13-18% (Адретта — 14,2%, Світанок київський — 15,1,
Луговська — 17,3, Ласунок — 16,8, Агаве — 15, Семпре —18, Делікат — 15,7%). З
іншого боку, сорти картоплі з низьким показником умісту крохмалю (Невська,
Пролісок) мають задовільні смакові якості. Версія для друку До списку статтей | ПРИКАЗКА «де не посій, там і вродить» цілком підходить
до овочевих бобових культур. І цією властивістю неодмінно слід скористатись
улітку в повторних посівах. Не тільки задля корму для худоби — бобові повсякчас
мають бути учасником грамотної сівозміни. Отже, читайте відповідну статтю у
наступному куточку і сійте ці сидерати на ділянках, що вивільняються, — користь
беззаперечна. На картоплю,
крім колорадського жука, від якого ви вже, сподіваємось, «відбились», чигає ще
одна небезпека — нематода. Придивіться уважно до кущиків: якщо вони в’януть, а
листя дрібне і має бліде нерівномірне забарвлення, це свідчення присутності
саме цього шкідника на городі. Знаючи його природу, зможете, дотримуючись наших
рекомендацій, спланувати боротьбу з ним. Що робити,
коли внаслідок тривалої спеки осипається цвіт на помідорах? Крім відповіді на
це запитання, дамо пораду профілактичного характеру. |