Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не все вирішує крохмаль

ПОБУТУЄ думка, що чим більше крохмалю в бульбах, тим смачніша картопля.

Насправді смак бульб залежить від наявних у них деяких жирних кислот. Під час приготування страв вони утворюють леткі сполуки, які й упливають на смак. Так, сорти-лідери з умісту крохмалю (Зарево — 22,9%, Темп — до 20,9%) на дегустаціях ніколи не були лідерами за смаковими якостями. Найсмачніші сорти зазвичай містять крохмалю в межах 13-18% (Адретта — 14,2%, Світанок київський — 15,1, Луговська — 17,3, Ласунок — 16,8, Агаве — 15, Семпре —18, Делікат — 15,7%). З іншого боку, сорти картоплі з низьким показником умісту крохмалю (Невська, Пролісок) мають задовільні смакові якості.

Версія для друку          До списку статтей

ПРИКАЗКА «де не посій, там і вродить» цілком підходить до овочевих бобових культур. І цією властивістю неодмінно слід скористатись улітку в повторних посівах. Не тільки задля корму для худоби — бобові повсякчас мають бути учасником грамотної сівозміни. Отже, читайте відповідну статтю у наступному куточку і сійте ці сидерати на ділянках, що вивільняються, — користь беззаперечна.

На картоплю, крім колорадського жука, від якого ви вже, сподіваємось, «відбились», чигає ще одна небезпека — нематода. Придивіться уважно до кущиків: якщо вони в’януть, а листя дрібне і має бліде нерівномірне забарвлення, це свідчення присутності саме цього шкідника на городі. Знаючи його природу, зможете, дотримуючись наших рекомендацій, спланувати боротьбу з ним.

Що робити, коли внаслідок тривалої спеки осипається цвіт на помідорах? Крім відповіді на це запитання, дамо пораду профілактичного характеру.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове