Середа, 27 червня 2018 року № 48 (19595)
http://silskivisti.kiev.ua/19595/print.php?n=39341

Не все вирішує крохмаль

ПОБУТУЄ думка, що чим більше крохмалю в бульбах, тим смачніша картопля.

Насправді смак бульб залежить від наявних у них деяких жирних кислот. Під час приготування страв вони утворюють леткі сполуки, які й упливають на смак. Так, сорти-лідери з умісту крохмалю (Зарево — 22,9%, Темп — до 20,9%) на дегустаціях ніколи не були лідерами за смаковими якостями. Найсмачніші сорти зазвичай містять крохмалю в межах 13-18% (Адретта — 14,2%, Світанок київський — 15,1, Луговська — 17,3, Ласунок — 16,8, Агаве — 15, Семпре —18, Делікат — 15,7%). З іншого боку, сорти картоплі з низьким показником умісту крохмалю (Невська, Пролісок) мають задовільні смакові якості.