Очиток їдкий Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук. Достатньо відома рослина, надто у південних та центральних областях. Існує декілька видів: очиток їдкий (заяча капуста, молодило, седум), очиток великий, очиток гібридний (скрипун). Ангіна. 10 грамів подрібненого листя залити 200 мл окропу, настояти 5-6 годин, процідити і випити за чотири рази протягом дня. Гіпотонія. Два грами листя залити склянкою окропу, настояти до охолодження, процідити і приймати по столовій ложці тричі на день. Епілепсія. Сухе листя перетерти до пилоподібного стану, вживати на кінчику ножа (1 грам) тричі на день за 30 хвилин до їди, можна з додаванням цукру. Забої та травми м’язів. Розтерти сухе листя до пилоподібного стану, змішати зі смальцем і втирати в проблемні місця. Можна використати вазелін, домашнє масло із розрахунку одна частина сухої трави на чотири частини основи. Якщо застосовуєте свіже листя, то пропорції змінюються до однієї частини трави на одну частину жирової основи. Малярія. Три грами листя залити склянкою окропу, настояти, процідити і приймати по 100 мл тричі на день. Нирки. Запалення нирок лікують відваром двох десятків листочків у склянці води. Сировину доводять до кипіння, млоять 10-12 хвилин, дають охолонути, проціджують і п’ють тричі на день по три столові ложки. Ревматизм та болі в суглобах. Листя (3-5 столових ложок) та помитий подрібнений корінь загорнути в марлю (бинт, тонке полотно), прошпарити і прикласти до хворого місця. Такі ж компреси можна прикладати до бородавок, мозолів та інших шкірних утворень. Шкіра. Проблеми шкіри (гнійні утворення, фурункули, мозолі, бородавки, виразки тощо) обробити соком, змішаним у рівних долях із перевареною водою. Можливе розведення міцним алкоголем у тих же пропорціях. Перед застосуванням перевірити невеликою кількістю на індивідуальне перенесення. Застереження. Великі дози можуть спровокувати нудоту, а підвищена концентрація під час зовнішнього застосування може викликати подразнення шкіри. |