|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Горобина чорноплідна, або аронія НЕ ЧАСТО можна побачити горобину чорноплідну в наших садах. А дарма. Плоди чорноплідної горобини багаті на вітаміни, мають лікувальні властивості й дають продукти переробки високої якості. Кущі горобини ростуть заввишки 2-2,4 м, мають компактну крону діаметром 2-2,3 м, тонкі гнучкі пагони. Суцвіття горобини — щиток, квітки двостатеві. Зацвітає на початку червня. Плоди до дозрівання зелені, опушені ворсинками; достигнувши, набувають чорного забарвлення з сизуватим восковим нальотом. Вони cоковиті, кисло-солодкі, терпкуваті, придатні для споживання у свіжому вигляді. Їх смакові якості поліпшуються при заморожуванні. З горобини готують натуральний сік, варення, джем, повидло. Лікувальна та поживна цінність плодів обумовлена наявністю цукрів (6-10%), пектинових речовин (0,6-0,75%), вітамінів, мікроелементів та інших сполук. Горобина багата на вітамін P, який добре зберігається в продуктах переробки, особливо в натуральному соку. Горобина чорноплідна вирізняється скоростиглістю (починає плодоносити на третьому році після посадки), регулярним плодоношенням. Середній урожай з куща 7-8-річного віку становить 5-6 кг. Плоди достигають у середині вересня. При збиранні зрізають секатором або ножицями всю китицю з плодами, так вони довше зберігаються у свіжому вигляді. Розмножується культура насінням, відводками, здерев’янілими і зеленими живцями. Вегетативне розмноження найурожайніших кущів — відводками, живцями — має низку переваг перед насіннєвим. Горобину доцільно висаджувати в захищених місцях ділянки, де добре накопичується сніг. При цьому потрібно пам’ятати, що горобина належить до світлолюбних культур. На родючих ґрунтах посадкові ями викопують діаметром 40-50, завглибшки 30-40 см, в них вносять 5-6 кг перегною і компосту, 100-120 г суперфосфату, 50-60 г калійної солі. На бідних ґрунтах посадкові ями повинні бути дещо більші: діаметр 70-80, глибина — 40-50 см. Дози добрив збільшують на 30-50%. Добрива перемішують із верхнім шаром ґрунту. Поливати аронію слід рясно, щоб зволожити всю кореневу систему (40-50 см). Після поливу ґрунт розпушують або мульчують. При природному формуванні утворюється багато різновікових стовбурів, кущ надміру загущується. В таких умовах погіршується освітленість, що зрештою негативно позначається на врожаї. У перші 3-4 роки після посадки вирізують слабкі прикореневі пагони. У 5-6-річному віці формування кущів в основному завершується. Найістотнішої шкоди насадженням завдають личинка вишневого слизового пильщика і малиновий жук, який пошкоджує квіти. При появі личинок насадження обприскують одним із таких розчинів: карбофос (20 г на 10 літрів води), кальцинована сода (70 г) з милом (50 г) або біологічними препаратами антибактерін, дендробацилін (50 г на 10 літрів води). Насадження горобини можуть також пошкоджувати зелена яблунева попелиця, смородинова цикада, павутинний кліщ. Заходи боротьби з ними такі ж, як і на інших культурах. З грибкових захворювань зустрічається бура плямистість листя. Проти неї застосовують трикратне обприскування 1-процентним розчином бордоської рідини: перше — відразу після цвітіння, друге і третє — через 10 днів. Версія для друку До списку статтей | В ОДНОМУ з матеріалів наступного випуску мова піде про те, як правильно обривати листя на помідорах. А то, бува, дехто з городників так обпатрає кущі, що голі стоять, а потім нарікає на недобір врожаю. Тим часом тут є свої правила. Цибулі багато не буває — з цим погодиться кожна господиня, адже без цього овочу не обходиться жодна страва і консервація. Але при його вирощуванні часто спіткають невдачі: то рослини йдуть у стрілку, то шкідники накапостять. Отож подамо докладний матеріал, у якому зібрано цінний досвід вирощування гарного цибульного врожаю. На кожному етапі — садіння, проріджування, полив, викопування — є свої секрети, і дещо, можливо, буде вам у новинку. Досить прості, але дієві способи віднадження слимаків од грядок із помідорами, перцями, баклажанами, до яких цей шкідник дуже охочий, теж стануть вам у пригоді.
|