Запорізький мільйон Ганна Кліковка, Руслана ЗІНЧЕНКО. ЗБИРАЛЬНА кампанія на полях Запорізької області в розпалі. У регіоні вже намолочений перший мільйон тонн зерна за урожайності 22,6 центнера з гектара. Позаяк у квітні — червні практично не випадало дощів, на вирощування врожаю були задіяні великі сили і ресурси. Тож люди, аби його не втратити, працюють із повною віддачею. Адже від цього напряму залежить їхній добробут. Тривають змагання колективів збиральних ланок за найвищу продуктивність праці на приз заслуженого механізатора України, Героя Соцпраці Івана Мартиненка. Такий спосіб стимулювання трудівників залишився в Україні чи не єдиним. Перехідну нагороду за першу п’ятиденку просто на жнивному полі вручили землякам знаного хлібороба — колективу комбайнового екіпажу Сергія Онучка із сільськогосподарського підприємства Гуляйпільського району «Діло «СК-Агро», яким керує Іван Курман. За п’ять днів ці жниварі скосили 291 гектар озимої пшениці, намолотивши 1130 тонн зерна за середньої врожайності 38,9 ц/г. Таким чином середньодобову норму виробітку переможці виконали на 215 відсотків! За підсумками другої п’ятиденки перехідний приз приймав колектив комбайнового екіпажу СФГ «Міраж» Оріхівського району. Це господарство очолює Віталій Хоменко. За п’ять днів комбайнери Сергій Трофименко та Андрій Омельчак агрегатом «ДОН-1500Б» скосили 175 га озимої пшениці і намолотили 787,5 т зерна за середньої урожайності 45 ц/г. Середньоденну норму виробітку завзяті чоловіки виконали на 185%. Загалом в області врожай зібрали вже з половини усіх площ. Середня врожайність ранніх зернових та зернобобових культур сьогодні на 4,3 центнера нижча, ніж торік. Загалом прогнози аграріїв не надто оптимістичні: якщо торік область зібрала 2,9 млн т збіжжя, то нинішнього в кінцевому підсумку очікується значно менше. Насторожі сільські трудівники і через загрозу пожеж. За даними аграрного департаменту, в області вже сталося сім займань, під час яких вогонь знищив загалом 142 га озимих культур. Горіли поля фермерських господарств у Вільнянському, Приазовському, Веселівському, Більмацькому, Токмацькому районах. Пожежа у Веселівському районі, де вогонь розгулявся на 94 гектарах поля, потрапила в категорію надзвичайних ситуацій. Новий сорт гарбуза СЕЛЕКЦІОНЕРИ Південної дослідної станції баштанництва та очівництва НААН України, що в Голопристанському районі на Херсонщині, вивели новий сорт мускатного гарбуза. За словами директора станції Володимира Лимара, селекційна робота тривала понад сім років. Поки що новий сорт ще не дістав назви — має лише цифрове кодування. «Плоди мускатного гарбуза довгастої форми, важать 20 кг і більше. Їх м’якоть насичено-оранжевого кольору та містить максимальну для цього овоча кількість цукру. Насіння в плодах сконцентроване в нижній частині, завдяки чому його легко вибирати, закладаючи частину на зберігання при «шоковому» заморожуванні», — розповів про «новонародженого» В. Лимар. Мускатний гарбуз належить до пізньостиглого сорту. Період вегетації — 110-115 днів, що на кілька тижнів більше, ніж у давно відомих сортів. Але за рахунок цього плоди набирають більше корисних речовин і долежують до збирання у вересні-жовтні: адже осінні приморозки нині, в період глобального потепління, їм особливо не загрожують. Що не так із морквою? ЦІНИ на моркву в останні кілька тижнів просто шокують споживачів. За кілограм овоча треба викласти від 25 до 50(!) гривень. Господині купують її не кілограмами, а поштучно, як делікатес. Що ж не так із морквою? За словами експерта плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяни Гетьман, торік фермери зібрали відносно невеликий урожай моркви, зокрема, через несприятливу погоду. Багато хто не хотів ризикувати із її зберіганням, тож прагнув продати восени та взимку. Відтак на початок літа залишилися невеликі запаси старого врожаю, а ранньої моркви на ринку недостатньо: мало хто її вирощує. Тож попит перевищив пропозицію, відтак підскочили ціни. Завдяки різкому потеплінню перша морква з’явилася на ринку майже на місяць раніше, тому й розпродалася раніше, ніж зазвичай. Сьогодні на півдні країни велика посуха, збирання врожаю ускладнюється. Це теж є фактором росту ціни. На думку Т. Гетьман, вартість моркви через два-три тижні має піти на зниження. Цього року фермери посадили її достатньо. Якщо не буде погодних катаклізмів, як у 2010 році, коли всі овочі у південних і центральних регіонах «згоріли» через аномальну спеку, то ціна на моркву має повернутися до звичних 10-12 гривень за кілограм. До речі, цей овоч Україна не експортує. Хіба що кілька десятків тисяч тонн продає Білорусі. А от імпортує із Польщі та Нідерландів чимало. В цих країнах собівартість виробництва моркви нижча, ніж у нас, завдяки високій урожайності. |