Чому гниє зав’язь кабачків КАБАЧКИ вже давно не новосели на наших городах. Культура невибаглива, розвивається швидко і завжди рясно плодоносить до самих холодів. Смак плодів, які належать до дієтичних продуктів, приємний. Трапляється, що квітуча і здорова на вигляд рослина втрачає зав’язь: вона починає гнити. Які ж можуть бути причини цієї неприємності? Кабачок — рослина південна, теплолюбна, погано переносить похолодання і надмірну вологість. Тому основна причина гниття зав’язі — холод і дощі. У невідповідних умовах кущики пригнічуються, у них знижується імунітет. Слабка рослина не в змозі «вигодувати» велику кількість плодів і тому позбувається деякої кількості зав’язі. Іншим наслідком похмурої холодної погоди може бути нестача комах-запилювачів. Незапилені квітки також можуть загнивати, рослина позбувається і їх. Щоб захистити рослини від зайвої вологи, можна скористатися старою парасолькою або іншим укриттям від дощу. Встановивши його над центром куща, прикриваємо квіти і зав’язь, не даючи їм намокати. Інша можлива причина загнивання зав’язі кабачків — нестача мікроелементів, а саме бору і йоду. Чимало рослин чутливі до браку бору, але гарбузові — особливо. Достатньо обприскати рослини розчином борної кислоти: на 10 літрів води 2 г порошку з аптеки. Також використовують рідкі комплексні добрива, що містять цей важливий елемент. Нестача йоду в ґрунті теж негативно позначається на плодоношенні кабачків (особливо цукіні). Поповнити його нестачу можна, обприскавши рослини розчином йоду. Третя причина — загущеність посадок. Якщо рослини мають здоровий вигляд, погода сприятлива, нестачі мікроелементів немає, а зав’язь усе одно гниє, то, можливо, кабачки посаджені дуже близько. Вони перекривають один одного листям, провітрювання та інсоляція недостатні. Необхідно прибрати частину листя, особливо те, що закриває центр куща. І взагалі рекомендується видаляти старе листя, бур’яни, відкриваючи зав’язь сонцю й вітру. |