Версія для друку До списку статтей Коли атакує галова попелиця РІДКО якому садівникові вдається уникнути неприємностей од нашестя цих
маленьких, але численних і надзвичайно шкідливих комах. Різновидів
попелиці налічується близько 4000. Сьогодні мова про галову попелицю, котра як
основну рослину-господаря вибирає червоні й білі порічки, зрідка — чорну
смородину. Зовні ці комахи мало чим відрізняються від інших різновидів, а ось
результат шкодочинності можна побачити здалеку. Смородина у відповідь на висмоктування
соку з молодих пагонів реагує утворенням особливих тканин. Листя деформується,
з’являється здуття блідо-зеленого або червоного кольору (гали). З огляду на
те, що галова попелиця має особливу «сімейну» ієрархію, є сенс механічно
знищити тих комах, що розплодилися в липні. В цьому випадку восени не буде
самиць, які б відклали яйця, і в наступному сезоні попелиця смородині не
дошкулятиме. Слід узяти
ємність із мильним розчином і обірвати все уражене листя. Його разом зі
шкідниками кидаємо в мильну воду, щоб не дати комахам, у яких вже з’явилися
крила, розлетітися. Якщо упустити хоча б кілька особин, шкідники дуже швидко
розмножаться і відновлять популяцію. Версія для друку До списку статтей | НАВІТЬ якщо ви переконаний прихильник ведення екологічно чистого
садівництва і городництва, себто цураєтеся застосування будь-якої «хімії», все
одно, на жаль, у сучасному світі від неї нікуди не дінешся. Адже ми дихаємо,
миємося, користуємося всілякими засобами в побуті і т. ін. То чи не краще не
боятися, а запам’ятати деякі правила і суворо їх дотримуватися? Особливо це
важливо, якщо в сім’ї є маленькі діти. Отже, в одному з матеріалів ми
розповімо, як бути з хімічними препаратами на «ти», і при цьому щоб вони не
зашкодили ні вам, ні домашній худобі. Дбаймо про себе і про довкілля, адже так
мало залишилось чистого простору. А ще
відведемо місце в куточку для двох «іноземок» — селери і цибулі порею. Вони не
випадково в парі будуть у нас, і на городі їх доцільно садити разом. Чому,
дізнаєтесь зі статей про королеву цибульних культур, як ще називають порей, і надзвичайно
корисну селеру, яка вже «добре зарекомендувала» себе в салатах та інших
стравах. |