П’ятниця, 20 липня 2018 року № 55 (19602)
http://silskivisti.kiev.ua/19602/print.php?n=39557

Коли атакує галова попелиця

РІДКО якому садівникові вдається уникнути неприємностей од нашестя цих маленьких, але численних і надзвичайно шкідливих комах.

Різновидів попелиці налічується близько 4000. Сьогодні мова про галову попелицю, котра як основну рослину-господаря вибирає червоні й білі порічки, зрідка — чорну смородину. Зовні ці комахи мало чим відрізняються від інших різновидів, а ось результат шкодочинності можна побачити здалеку. Смородина у відповідь на висмоктування соку з молодих пагонів реагує утворенням особливих тканин. Листя деформується, з’являється здуття блідо-зеленого або червоного кольору (гали).

З огляду на те, що галова попелиця має особливу «сімейну» ієрархію, є сенс механічно знищити тих комах, що розплодилися в липні. В цьому випадку восени не буде самиць, які б відклали яйця, і в наступному сезоні попелиця смородині не дошкулятиме.

Слід узяти ємність із мильним розчином і обірвати все уражене листя. Його разом зі шкідниками кидаємо в мильну воду, щоб не дати комахам, у яких вже з’явилися крила, розлетітися. Якщо упустити хоча б кілька особин, шкідники дуже швидко розмножаться і відновлять популяцію.