Архів
П’ятниця,
20 липня 2018 року

№ 55 (19602)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не забудьте зібрати насіння огірків

ЯКЩО на городі ростуть огірки різних сортів, то насіння буде перезапилене, і наступного року навряд чи ви одержите хороший урожай.

Та коли все-таки хочеться мати своє насіння огірків, слід знати правила вирощування насінників.

Насамперед на грядці варто вирощувати тільки один сорт — це забезпечить чистосортність. На добре розвинених здорових рослинах залишають два-три типових плоди. Бажано при цьому видалити жіночі квітки, що посприяє кращому достиганню насінників. Коли вони стануть темно-жовтими чи коричневими з характерним сітчастим мереживом, їх знімають з гудини і залишають ще на тиждень на дозрівання. Перетримувати плоди на рослині не варто, оскільки зменшується кількість сухих речовин у насінні й знижується схожість. Крім того, насіння може прорости в плодах.

Досвідчені городники знають: насіння з боку плодоніжки дорідніше і має вищу схожість. Тому й радять розрізати насінники не вздовж, а впоперек і вибирати посівний матеріал з тієї половини, що біля хвостика. Виймають його ложкою разом із мезгою у скляний чи емальований посуд і ставлять у тепле місце на три-чотири дні для зброджування. Довше тримати не варто.

Процес вважається завершеним, коли після стискання мезги в руці залишаються чисті насінини. При промиванні пусте насіння і навколоплідники спливають на поверхню, а повноваге залишається на дні. Його викладають на полотнину і сушать на відкритому повітрі, вберігаючи від птахів, або у приміщенні, скажімо, на підвіконні.

Версія для друку          До списку статтей

НАВІТЬ якщо ви переконаний прихильник ведення екологічно чистого садівництва і городництва, себто цураєтеся застосування будь-якої «хімії», все одно, на жаль, у сучасному світі від неї нікуди не дінешся. Адже ми дихаємо, миємося, користуємося всілякими засобами в побуті і т. ін. То чи не краще не боятися, а запам’ятати деякі правила і суворо їх дотримуватися? Особливо це важливо, якщо в сім’ї є маленькі діти. Отже, в одному з матеріалів ми розповімо, як бути з хімічними препаратами на «ти», і при цьому щоб вони не зашкодили ні вам, ні домашній худобі. Дбаймо про себе і про довкілля, адже так мало залишилось чистого простору.

А ще відведемо місце в куточку для двох «іноземок» — селери і цибулі порею. Вони не випадково в парі будуть у нас, і на городі їх доцільно садити разом. Чому, дізнаєтесь зі статей про королеву цибульних культур, як ще називають порей, і надзвичайно корисну селеру, яка вже «добре зарекомендувала» себе в салатах та інших стравах.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове