П’ятниця, 20 липня 2018 року № 55 (19602)
http://silskivisti.kiev.ua/19602/print.php?n=39558

Не забудьте зібрати насіння огірків

ЯКЩО на городі ростуть огірки різних сортів, то насіння буде перезапилене, і наступного року навряд чи ви одержите хороший урожай.

Та коли все-таки хочеться мати своє насіння огірків, слід знати правила вирощування насінників.

Насамперед на грядці варто вирощувати тільки один сорт — це забезпечить чистосортність. На добре розвинених здорових рослинах залишають два-три типових плоди. Бажано при цьому видалити жіночі квітки, що посприяє кращому достиганню насінників. Коли вони стануть темно-жовтими чи коричневими з характерним сітчастим мереживом, їх знімають з гудини і залишають ще на тиждень на дозрівання. Перетримувати плоди на рослині не варто, оскільки зменшується кількість сухих речовин у насінні й знижується схожість. Крім того, насіння може прорости в плодах.

Досвідчені городники знають: насіння з боку плодоніжки дорідніше і має вищу схожість. Тому й радять розрізати насінники не вздовж, а впоперек і вибирати посівний матеріал з тієї половини, що біля хвостика. Виймають його ложкою разом із мезгою у скляний чи емальований посуд і ставлять у тепле місце на три-чотири дні для зброджування. Довше тримати не варто.

Процес вважається завершеним, коли після стискання мезги в руці залишаються чисті насінини. При промиванні пусте насіння і навколоплідники спливають на поверхню, а повноваге залишається на дні. Його викладають на полотнину і сушать на відкритому повітрі, вберігаючи від птахів, або у приміщенні, скажімо, на підвіконні.