Архів
П’ятниця,
20 липня 2018 року

№ 55 (19602)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Літнє окулірування

ЛИПЕНЬ-СЕРПЕНЬ — найкраща пора для окулірування. Точніше визначити час можна, спостерігаючи за інтенсивністю сокоруху в підщепі. Втім, для більшості культур початок операції найчастіше припадає на початок серпня. Погода також може внести свої корективи. Тому слід дотримуватися одного правила визначення часу проведення операції — легке відокремлення кори від деревини при надрізуванні.

Для успішного окулірування необхідно правильно заготовити живці. Їх нарізають у ранкові години в день щеплення, коли деревина максимально насичена вологою. На живці беруть однорічні пагони, залишаючи на дереві частину завдовжки 8-10 см. Зазвичай їх зрізують з добре освітлюваного боку в середній чи верхній частині крони. Живці мають бути з характерною пігментацією кори та добре визрілими бруньками-вічками. Прижитися здатна будь-яка брунька, проте хороший результат можна отримати лише з добре визрілої, крупної бруньки.

Типова ознака дозрівання — припинення росту пагона в довжину і утворення верхівкової бруньки. Такий пагін твердий, гнучкий і злегка потріскує при згинанні.

Не варто брати живці з порослі-вовчків. Зазвичай вони ростуть всередині крони і погано визрівають. У майбутньому саджанці з таких живців слабенько розвиваються і пізно починають плодоносити.

Літнє окулірування має бути виконане не пізніше ніж за два місяці до настання холодів. За цей час бруньки рослин встигнуть прижитись і добре перезимують.

Садівники з досвідом дотримуються середніх термінів окулірування і стараються завершити всі роботи впродовж тижня.

Версія для друку          До списку статтей

НАВІТЬ якщо ви переконаний прихильник ведення екологічно чистого садівництва і городництва, себто цураєтеся застосування будь-якої «хімії», все одно, на жаль, у сучасному світі від неї нікуди не дінешся. Адже ми дихаємо, миємося, користуємося всілякими засобами в побуті і т. ін. То чи не краще не боятися, а запам’ятати деякі правила і суворо їх дотримуватися? Особливо це важливо, якщо в сім’ї є маленькі діти. Отже, в одному з матеріалів ми розповімо, як бути з хімічними препаратами на «ти», і при цьому щоб вони не зашкодили ні вам, ні домашній худобі. Дбаймо про себе і про довкілля, адже так мало залишилось чистого простору.

А ще відведемо місце в куточку для двох «іноземок» — селери і цибулі порею. Вони не випадково в парі будуть у нас, і на городі їх доцільно садити разом. Чому, дізнаєтесь зі статей про королеву цибульних культур, як ще називають порей, і надзвичайно корисну селеру, яка вже «добре зарекомендувала» себе в салатах та інших стравах.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове