П’ятниця, 20 липня 2018 року № 55 (19602)
http://silskivisti.kiev.ua/19602/print.php?n=39560

Літнє окулірування

ЛИПЕНЬ-СЕРПЕНЬ — найкраща пора для окулірування. Точніше визначити час можна, спостерігаючи за інтенсивністю сокоруху в підщепі. Втім, для більшості культур початок операції найчастіше припадає на початок серпня. Погода також може внести свої корективи. Тому слід дотримуватися одного правила визначення часу проведення операції — легке відокремлення кори від деревини при надрізуванні.

Для успішного окулірування необхідно правильно заготовити живці. Їх нарізають у ранкові години в день щеплення, коли деревина максимально насичена вологою. На живці беруть однорічні пагони, залишаючи на дереві частину завдовжки 8-10 см. Зазвичай їх зрізують з добре освітлюваного боку в середній чи верхній частині крони. Живці мають бути з характерною пігментацією кори та добре визрілими бруньками-вічками. Прижитися здатна будь-яка брунька, проте хороший результат можна отримати лише з добре визрілої, крупної бруньки.

Типова ознака дозрівання — припинення росту пагона в довжину і утворення верхівкової бруньки. Такий пагін твердий, гнучкий і злегка потріскує при згинанні.

Не варто брати живці з порослі-вовчків. Зазвичай вони ростуть всередині крони і погано визрівають. У майбутньому саджанці з таких живців слабенько розвиваються і пізно починають плодоносити.

Літнє окулірування має бути виконане не пізніше ніж за два місяці до настання холодів. За цей час бруньки рослин встигнуть прижитись і добре перезимують.

Садівники з досвідом дотримуються середніх термінів окулірування і стараються завершити всі роботи впродовж тижня.