Архів
П’ятниця,
20 липня 2018 року

№ 55 (19602)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Чужий слід доведено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Слідчі з’ясували, хто отруїв Скрипалів у Солсбері нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Скандальний закон

ІЗРАЇЛЬ офіційно став «єврейською державою».

Докладніше...
Захищають безпеку своєї держави

УГОРЩИНА заявила про вихід із глобальної угоди ООН щодо міграції.

Докладніше...
Санкційні прапорці

США. До конгресу внесено законопроект про санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Старий лад повертається

У ТУРЕЧЧИНІ офіційно припинили дію надзвичайного стану.

Докладніше...
Море стало пасткою

КІПР. Біля північного узбережжя затонув корабель із мігрантами.

Докладніше...
Велика вода — біда

ПОЛЬЩА. Південь країни потерпає від паводків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Ганебне лідерство

Руслана Зінченко.

Днями британська неурядова організація Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, оприлюднила звіт, згідно з яким з України до країн ЄС незаконної деревини експортується більше, ніж із будь-якої іншої країни світу. Країни Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узяті, відправляють європейцям деревини менше, ніж українці!

І ЦЕ ПРИ ТОМУ, що від листопада 2015 року в нашій країні діє мораторій на вивезення лісу-кругляку. Згідно з висновками Earthsight, за час його чинності в обхід національного законодавства, регламентів і сертифікацій ЄС експорт української деревини до країн Євросоюзу зріс на 75%(!), перевищивши 2017-го позначку мільярд євро.

Автори документа стверджують, що майже 60% вирубок в українськиих лісах порушують встановлені законодавством обмеження. Під виглядом санітарного вирубування знищуються величезні зелені масиви. Потім із цього так званого санітарного лісу виготовляються пиломатеріали на експорт. Причому в такій кількості, що, за даними дослідження, експорт пиломатеріалів перевищує їх легальне виробництво у країні на 75%. При цьому 70% вітчизняної деревини вивозиться саме в країни Євросоюзу.

Водночас у звіті наголошується, що європейці не надто переймаються проблемою незаконного імпорту деревини. І це при тому, що з 2013-го діє Регламент ЄС, котрий забороняє ввезення сировини, незаконно отриманої у країні походження, а також вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки задля мінімізації ризику її потрапляння на європейський ринок. Експерти називають і найбільших імпортерів українського дерева: це компанія Egger, другий у світі за обсягами виробник дерев’яних панелей, два її найближчі конкуренти — Kronospan і Swiss-Krono, польська целюлозна фабрика, що належить до найбільшої у світі паперової корпорації InternationaPaper. Також були зафіксовані чималі поставки вітчизняного кругляку чеським целюлозним заводам, один із яких належить транснаціональній корпорації Mondi (виготовляє паперову упаковку), а інший — виробнику віскози компанії Lenzing.

За даними Earthsight, митні органи ЄС тільки у 2017 році зафіксували ввезення понад одного мільйона кубометрів кругляку з України, класифікованого на нашій митниці як... «паливна деревина». І хоча всі європейські деревообробні підприємства знають про український мораторій і положення Регламенту ЄС щодо незаконної деревини, покупці за цим товаром чи не в черзі стоять. І жодний контролюючий орган Євросоюзу абсолютно не цікавить, навіщо, наприклад, виробникам дерев’яних панелей такі великі партії «паливної деревини»?

А й справді, чого європейцям хвилюватися? Можна у чомусь і злукавити заради збереження своїх лісів. Якщо українці байдужі до власного зеленого багатства, то чому б цим не скористатися?

Скажете, прості люди байдужі? Соціальні мережі рясніють фотографіями тягачів, вагонів, навантажених лісом, які без упину вдень і вночі рухаються до західного кордону. Пересічні громадяни, активісти фіксують цю вакханалію, криком кричать, закликаючи владу, правоохоронні органи її зупинити. Але все це — голоси волаючих у пустелі. Зрозуміло, що без адмінресурсу та «кришування» на найвищому рівні контрабанда у таких розмірах неможлива. До речі, про це йдеться і у звіті Earthsight. «Наші дані говорять про те, — наголошують експерти, — що сотні українських державних компаній беруть участь у систематичному свідомому порушенні широкого кола правил під час заготівлі лісу».

Здавалося б, оприлюднений звіт поважної міжнародної організації, який фактично звинувачує українську владу у керуванні контрабандою, мав би викликати хоч якусь реакцію з боку останньої. Але ні, повна тиша. Мовчать і численні антикорупційні органи. Мабуть, дуже зайняті з’ясовуванням відносин між собою. Гнівними дописами у соціальній мережі відгукнулися на документ лише кілька опозиційних політиків. Але українці добре знають: поки людина не при владі, вона говорить дуже правильні речі. А коли, вибачте, прорветься до корита, із великим задоволенням користується всіма схемами, обкатаними попередниками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Війни їм мало
Читати
А може, шантаж?
Читати
Майбутнє — не з рідною країною
Читати
Небезпека від харчів
Читати
Оздоровились...
Читати
Ніхто, крім «Антонова»
Читати
Виявляється, багатіємо
Читати
У олігарха все стабільно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове