П’ятниця, 20 липня 2018 року № 55 (19602)
http://silskivisti.kiev.ua/19602/print.php?n=39535

  • Гаряча тема

Ганебне лідерство

Руслана Зінченко.

Днями британська неурядова організація Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, оприлюднила звіт, згідно з яким з України до країн ЄС незаконної деревини експортується більше, ніж із будь-якої іншої країни світу. Країни Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узяті, відправляють європейцям деревини менше, ніж українці!

І ЦЕ ПРИ ТОМУ, що від листопада 2015 року в нашій країні діє мораторій на вивезення лісу-кругляку. Згідно з висновками Earthsight, за час його чинності в обхід національного законодавства, регламентів і сертифікацій ЄС експорт української деревини до країн Євросоюзу зріс на 75%(!), перевищивши 2017-го позначку мільярд євро.

Автори документа стверджують, що майже 60% вирубок в українськиих лісах порушують встановлені законодавством обмеження. Під виглядом санітарного вирубування знищуються величезні зелені масиви. Потім із цього так званого санітарного лісу виготовляються пиломатеріали на експорт. Причому в такій кількості, що, за даними дослідження, експорт пиломатеріалів перевищує їх легальне виробництво у країні на 75%. При цьому 70% вітчизняної деревини вивозиться саме в країни Євросоюзу.

Водночас у звіті наголошується, що європейці не надто переймаються проблемою незаконного імпорту деревини. І це при тому, що з 2013-го діє Регламент ЄС, котрий забороняє ввезення сировини, незаконно отриманої у країні походження, а також вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки задля мінімізації ризику її потрапляння на європейський ринок. Експерти називають і найбільших імпортерів українського дерева: це компанія Egger, другий у світі за обсягами виробник дерев’яних панелей, два її найближчі конкуренти — Kronospan і Swiss-Krono, польська целюлозна фабрика, що належить до найбільшої у світі паперової корпорації InternationaPaper. Також були зафіксовані чималі поставки вітчизняного кругляку чеським целюлозним заводам, один із яких належить транснаціональній корпорації Mondi (виготовляє паперову упаковку), а інший — виробнику віскози компанії Lenzing.

За даними Earthsight, митні органи ЄС тільки у 2017 році зафіксували ввезення понад одного мільйона кубометрів кругляку з України, класифікованого на нашій митниці як... «паливна деревина». І хоча всі європейські деревообробні підприємства знають про український мораторій і положення Регламенту ЄС щодо незаконної деревини, покупці за цим товаром чи не в черзі стоять. І жодний контролюючий орган Євросоюзу абсолютно не цікавить, навіщо, наприклад, виробникам дерев’яних панелей такі великі партії «паливної деревини»?

А й справді, чого європейцям хвилюватися? Можна у чомусь і злукавити заради збереження своїх лісів. Якщо українці байдужі до власного зеленого багатства, то чому б цим не скористатися?

Скажете, прості люди байдужі? Соціальні мережі рясніють фотографіями тягачів, вагонів, навантажених лісом, які без упину вдень і вночі рухаються до західного кордону. Пересічні громадяни, активісти фіксують цю вакханалію, криком кричать, закликаючи владу, правоохоронні органи її зупинити. Але все це — голоси волаючих у пустелі. Зрозуміло, що без адмінресурсу та «кришування» на найвищому рівні контрабанда у таких розмірах неможлива. До речі, про це йдеться і у звіті Earthsight. «Наші дані говорять про те, — наголошують експерти, — що сотні українських державних компаній беруть участь у систематичному свідомому порушенні широкого кола правил під час заготівлі лісу».

Здавалося б, оприлюднений звіт поважної міжнародної організації, який фактично звинувачує українську владу у керуванні контрабандою, мав би викликати хоч якусь реакцію з боку останньої. Але ні, повна тиша. Мовчать і численні антикорупційні органи. Мабуть, дуже зайняті з’ясовуванням відносин між собою. Гнівними дописами у соціальній мережі відгукнулися на документ лише кілька опозиційних політиків. Але українці добре знають: поки людина не при владі, вона говорить дуже правильні речі. А коли, вибачте, прорветься до корита, із великим задоволенням користується всіма схемами, обкатаними попередниками.