П’ятниця, 20 липня 2018 року № 55 (19602)
http://silskivisti.kiev.ua/19602/print.php?n=39555

Як правильно видаляти листя на помідорах

СТАЛО правилом обривати нижнє листя на помідорах. Видаляти його можна починаючи від моменту, коли перші плоди набудуть розмірів, характерних для даного сорту, і не більше двох листків за один раз. Вище першої китиці листя також поступово видаляють, знов-таки, орієнтуючись на розмір першого плода в наступній.

Якщо видалити одночасно багато листя і пасинків, рослина зазнає великого стресу, що позначиться на зав’язуванні плодів.

Варто зазначити, що робити це слід у суху погоду в першій половині дня. Такі умови сприятимуть швидшому затягуванню ран, що запобігатиме проникненню інфекції в рослину.

У прохолодне та дощове літо існує високий ризик швидкого поширення фітофтори. Першим підхоплює хворобу листя, яке торкається землі. Саме його слід видаляти насамперед.

Починаючи з другої половини серпня потрібно прищипнути також і верхівку високорослих рослин. Подальший ріст зайвий. Квітки, що будуть намагатися розкритися, виснажать рослину, а плоди навряд чи зав’яжуться.

Слід зауважити, що не завжди треба видаляти листя і, тим паче, все підряд. Слід зважати на погоду. У місцевості, де тривалий час відсутні дощі, листя створює затінок для плодів, убезпечуючи їх від сонячних опіків, водночас не дає перегріватися землі під рослинами. До того ж саме через листя рослина отримує до 50% живлення.