П’ятниця, 3 серпня 2018 року № 59 (19606)
http://silskivisti.kiev.ua/19606/print.php?n=39685

  • Новини АПК

«Винні» не лише хімікати

Устина ГРЕЧАНЮК.

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА, опрацювавши понад 80 зразків, відібраних у місцях масового мору бджіл, дійшла висновку, що причиною цього явища стали хімічні речовини. Вони були виявлені у 53% зразків.

Серед іншого тривожну ситуацію у бджільництві зумовила «моральна застарілість» Інструкції щодо запобігання та ліквідації хвороб і отруєння бджіл, яка була ухвалена ще 2001 року, вважає голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Чільник відомства обіцяє підготувати зміни у цей документ, які враховуватимуть сучасні реалії аграрного виробництва. «Багато пасічників не хочуть реєструвати пасіки, зокрема й тому, що деякі положення згаданої інструкції виконати майже не реально, — каже В. Лапа, — За неоформленою офіційно пасікою немає ветеринарного догляду. Тож часто у загибелі комах винні не лише фермери». Він також наголосив, що потрібно на рівні закону зобов’язати агропідприємства заздалегідь оповіщати органи місцевого самоврядування про обробку полів хімікатами. «Після отримання такої інформації місцева влада відповідатиме за донесення її до власників зареєстрованих пасік», — говорить про перспективу В. Лапа.

Нагадаємо, що цього року масштаби потруєння бджіл в Україні набули колосального розмаху. В окремих областях загинуло більше бджолосімей, ніж торік в усій Україні.

Вигідно для всіх

НАДЗВИЧАЙНО щедрий нині врожай малини та кавунів на Херсонщині. Але місцеві фермери наразилися на проблему, яка останнім часом дошкуляє всьому аграрному бізнесу, — нестача робочих рук. Тож, аби частина вирощеного не залишилася незібраною гнити у полі, сільськогосподарські підприємства області запрошують місцевих жителів збирати ягоди малини та кавуни. Ціни на них дуже демократичні. Наприклад, кілограм малини з поля коштує десять гривень, у той час як на ринку у три рази дорожче. Фермери не у програші — за такі ж гроші їхню продукцію купують оптовики. До речі, ласування ягодами під час збирання лише вітається.

Деякі керівники підприємств уже розмірковують над тим, щоб поєднати збір врожаю з пікніками, пізнавальними екскурсіями господарством. Це б заохотило приїздити містян на збір врожаю усією родиною.

Скільки має коштувати натуральний сир

ЕКСПЕРТИ підрахували, якою має бути ціна твердого сиру, виготовленого виключно з молока, у роздрібній мережі.

При вартості молочної сировини 7,50 грн за літр, рентабельності виробництва 10%, надбавки торгових мереж від 18 до 25% вона має становити близько 160 грн за кг. Близько 80% сирів, які виробляються сьогодні в Україні, — це варіації напівтвердого сичужного «російського» сиру. Дозрівають ці сири від місяця до двох і мають жирність 35-50%. Іноді в них додають щось для смаку: пряжене молоко, зелень, горіхи тощо.

«Всі вони повинні вироблятися з натурального молока і містити виключно натуральний молочний жир, — наголошує фінансовий директор компанії «Молочний альянс» Віталій Савелій. — Деякі виробники замінюють молочні жири рослинними. Це не забороняється нашим законодавством, але в такому разі виріб повинен називатися «сирним продуктом», і це має бути чітко і однозначно вказано на упаковці. Собівартість такого «сиру» в півтора разу нижче реального, тож і коштувати у роздрібній мережі він має відчутно дешевше».