Вівторок, 7 серпня 2018 року № 60 (19607)
http://silskivisti.kiev.ua/19607/print.php?n=39728

  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Урожай залежить від погоди

Світлана УСАТЮК.

ТРИВАЛІ дощі на Прикарпатті призупинили роботи в полі. Та в погожі дні аграрії краю встигли добре попрацювати. У семи районах завершили збирання озимого ячменю і обмолотили понад 20 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових культур. У решті швидкими темпами надолужують згаяний через негоду час. Яким буде загальний результат жнивування в області, стане відомо наприкінці тижня.

Підлікують захисників

З МЕТОЮ оздоровлення учасників АТО, які проживають у регіоні, цього року з державного бюджету виділено понад 2 мільйони гривень. На ці кошти, за словами працівника Західного міжрегіонального відділу Держ-служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Володимира Веркальця, відпочити і підлікуватись у санаторіях зможуть триста бійців. А потребують цього нині 740 прикарпатців, які повернулися з передової. Поліпшуватимуть ситуацію за рахунок фінансування з місцевих бюджетів. Ті, хто вчасно подав документи до органів соціального захисту і написав заяву про бажання оздоровитись, обиратимуть санаторії самі. Їх чекатимуть в оздоровницях не тільки Прикарпаття, а й інших областей. Тим часом в Івано-Франківській міській клінічній лікарні учасники АТО та члени їхніх сімей проходять безоплатне обстеження. Стан свого здоров’я вже перевірили понад триста осіб. За потреби вони зможуть лікуватись у закладі.

Подарунок для шкіл

ПРИКАРПАТСЬКИМ школам передали 17 нових автобусів. Вони перевозитимуть учнів і освітян на території семи районів та восьми об’єднаних територіальних громад, зокрема у гірській місцевості. В області й до сьогодні є навчальні заклади, куди дітей привозять на стареньких ПАЗах, які вже давно потребують заміни. Нові шкільні автобуси дуже комфортні, в них багато місця для перевезення вантажу. Тому на них можна відправлятись також у далекі подорожі: екскурсійні мандрівки, у табори, на природу.

У літній період проводяться ремонтні роботи у 56 закладах освіти регіону. На це спрямували 20 мільйонів гривень. До початку нового навчального року потрібно підготувати харчоблоки, санвузли, вентиляційні системи.

Порушуєш — у перевізники зась

ЗА ПІВРОКУ на автошляхах області в аваріях загинуло 50 людей. Серед причин смертності — недобросовісна робота перевізників. У результаті перевірок автобусних маршрутів на Прикарпатті, повідомляють в облдержадміністрації, виявлено чимало випадків нелегальних перевезень, використання несправного транспорту, переобладнання його з вантажного на пасажирський. Та найбільша біда, що деякі водії дозволяють собі сідати за кермо у нетверезому стані. Представники місцевої влади обіцяють жорсткіше ставитися до тих, хто нехтує Правилами дорожнього руху. З такими горе-водіями розриватимуть угоди на здійснення перевезень.

Робота у дорожників буде завжди

ПРАЦІВНИКИ дорожньої служби області взялися ремонтувати мости. Зараз вони працюють у гірських районах: Надвірнянському і Косівському. Зокрема, у селі Стопчатів облаштовують міст, пошкоджений повінню 2008-го. Також нинішнього року мають плани добудувати два мости. Один із них пролягає через річку Дністер у селі Сівка Войнилівська Калуського району, другий з’єднує береги річки Луква, що у Боднареві цього ж району.

Свого часу дорожники не подбали про міст у селі Оболоння Долинського району. Якогось дня після тривалих дощів одна з його ділянок обвалилася. Відтак село втратило зв’язок з містом Долина. Тепер туди людям доводиться добиратися через поле і болото. Подбати про селян має служба автодоріг.

Про депортованих знатимуть більше

В ОБЛАСТІ планують створити музей депортації українців. Його відкриють у Рожнятівському районі. Кошти з обласного бюджету для спорудження музейного закладу отримає Брошнів-Осадська громада, яка перемогла на конкурсі ініціатив місцевих громад краю. Місцеві жителі також долучаться до фінансування. Вони вже підрахували, що мають змогу виділити з місцевої скарбниці 65 тисяч гривень. Тим часом в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу підготували архітектурні проекти музейного приміщення. А науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника працюють над пошуком документів, записами свідчень очевидців і репресованих.

Перевіримо, що споживаємо

ВИНАХІД команди уродженця Івано-Франківщини Андрія Карпюка потрапив до найбільшої в Європі програми для стартапів. Робоча група під керівництвом прикарпатця спроектувала прилад для оперативної перевірки якості продуктів. З його допомогою, зокрема, можна визначити вміст у харчах речовин — продуктів життєдіяльності пліснявих грибів. На цю процедуру, як запевняють розробники, витрачається лише 15 хвилин. Прилад, який визначатиме якість того, що споживаємо, компактний і працює на звичайних батарейках.

Замість заробітків — ув’язнення

28-РІЧНИЙ прикарпатець, перебуваючи за кордоном, знайшов для себе джерело заробітку на батьківщині. У соціальних мережах він знайомився із дівчатами з малозабезпечених родин і обіцяв допомогти їм працевлаштуватися в Італії. Жертви зловмисника навіть не здогадувалися, що насправді після виїзду з України на них чекає сексуальне рабство. На щастя, цьому запобігли правоохоронці, які вчасно зупинили чотирьох дівчат з Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. Підприємливого чоловіка затримали в аеропорту «Бориспіль». За скоєне його можуть ув’язнити на 5-12 років.

Лелек вчать жити на волі

ЦЕНТР реабілітації диких тварин Галицького національного природного парку влітку приймає гостей — чорних лелек. Птахи жили у Київському зоопарку, а нині за допомоги прикарпатських екологів готуються до адаптації в природних умовах. Протягом місяця бусли мають навчитися добре літати і добувати корм. Уже зараз пернаті дивують працівників центру реабілітації тим, яку велику рибу можуть зловити і з’їсти. Як тільки чорні лелеки стануть самостійнішими і не залежними від людей, їх випустять на волю.