П’ятниця, 17 серпня 2018 року № 63 (19610)
http://silskivisti.kiev.ua/19610/print.php?n=39835

Кабачки до весни

КАБАЧОК — смачний і корисний овоч. Його запікають і смажать, фарширують і відварюють, готують на грилі, консервують, тушкують, сушать і навіть варять з нього варення.

Але як зробити, щоб стравами з нього можна було ласувати і восени, і взимку?

Найкраще зберігаються кабачки з товстою щільною шкіркою і дрібним насінням.

Плоди для тривалого зберігання необхідно знімати до приморозків — підмерзлі, вони пролежать зовсім недовго. Швидко зіпсуються також пошкоджені й хворі.

Зрізуючи кабачки, залишайте плодоніжку завдовжки не менш як 5 см. З часом вона підсохне і стане надійним захистом від інфекцій. Через занадто короткий «хвостик» у плід можуть проникнути збудники хвороб.

Перед укладанням на зберігання кабачки необхідно ретельно, але обережно, щоб не пошкодити шкірку, очистити від землі і впродовж дня просушити на сонці.

Відібрані плоди можна зберігати в темному приміщенні з постійною температурою близько +4 ... +100С і вологістю близько 80%. В ідеалі це льох або підвал.

Повісьте у сховищі градусник і не забувайте періодично провітрювати приміщення — це теж запорука успішного зберігання (і не тільки кабачків, а й інших овочів).

Кабачки довго лежать і в кімнатних умовах, коморі, сінях. Плоди можна укласти на зберігання під ліжко, акуратно запакувавши у папір або встановивши невеликі картонні перегородки між ними. Головне — не розміщувати овочі поруч опалювальних приладів та в приміщенні з високою вологістю.

У холодильнику кабачки пробудуть до трьох тижнів, зате можна зберігати молоденькі плоди з тонкою шкіркою, які в інших умовах просто не лежать. Класти їх треба у відділення для овочів при температурі близько + 50С, у пакет з кількома отворами для вентиляції.

Закладаючи кабачки на тривале зберігання, намагайтеся розміщувати їх так, щоб вони не торкались один одного. У погребі й підвалі плоди доцільно розкласти на полицях, застелених шаром соломи. Якщо там місця немає, помістіть по одному овочу в капронову панчоху і підвісьте до стелі. У таких панчішках вони не зіпсуються близько 3-4 місяців.

Час від часу перевіряйте цілісність плодів. Виявивши зіпсований, негайно його видаліть, інакше незабаром почне гнити решта.