П’ятниця, 17 серпня 2018 року № 63 (19610)
http://silskivisti.kiev.ua/19610/print.php?n=39838

Сливовий достаток

Консервовані плоди

Для сиропу на 1 л води беруть 300 г цукру.

Сливи помити, дрібні наколоти, великі розрізати навпіл, вийняти кісточку, розкласти по стерилізованих банках.

Цукор розчинити у воді і довести до кипіння. Гарячим сиропом залити сливи. Літрові банки стерилізувати 15 хв., півлітрові — 10 хв.

Закатати, перевернути до охолодження.

Мариновані сливи

На 1 кг твердих слив беруть по одній склянці води та столового оцту, кардамон на кінчику ножа, цедру лимона за смаком, 500 г цукру, 3-4 шт. гвоздики.

Сливи розрізати на половинки і видалити кісточки. Покласти у скляні банки і залити холодною кип’яченою водою з оцтом.

Через добу відкинути сливи на друшляк. Воду з оцтом злити, довести до кипіння, охолодити і знову залити сливи в банках. Через добу маринад ще раз злити, довести до кипіння, додати прянощі й залити сливи.

І ще через добу знову відкинути сливи на друшляк і дати стекти маринаду. Плоди щільно вкласти в банки, пересипаючи цукром. Заповнені банки закрити поліетиленовими кришками.

Варення зі слив з гвоздикою

На 1 кг слив — 1 кг цукру, 200 мл води, 1,5 чайної ложки лимонної кислоти, 3 шт. гвоздики.

Сливи вимити, обсушити, видалити кісточки, засипати 500 г цукру і поставити в холодильник на 10 годин. Воду з цукром і лимонною кислотою довести до кипіння.

Сливи перекласти у форму для запікання, залити гарячим сиропом і запікати в попередньо розігрітій до 1400C духовці до загустіння. Форму зі сливами періодично струшувати.

Сливи разом із соком перекласти у стерилізовані банки і простерилізувати (1-літрова банка — 10 хв.). Закатати, перевернути, накрити і залишити до охолодження. Зберігати в прохолодному місці.