Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
У своїй хаті своя правда

УГОРЩИНА. Європарламент проголосував за впровадження санкцій проти країни.

Докладніше...
Знову вимагають незалежності

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбулася масова демонстрація з вимогою незалежності.

Докладніше...
Політична перестраховка

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон опублікував документ — на випадок підготовки до Brexit без угоди.

Докладніше...
Екс-президент потрапив за ґрати

САЛЬВАДОР. Колишнього президента країни Антоніо Саку засуджено на 10 років позбавлення волі.

Докладніше...
2700 євро — вже не гроші

НІМЕЧЧИНА. Пілоти і бортпровідники авіакомпанії Ryanair удалися до страйку.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за тер-акт у Кабулі.

Докладніше...
Коли голодний, не до навчання

У ФРАНЦІЇ розробили стратегію боротьби з бідністю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Ще один фронт

Олексій ЯРОВИЙ.

Харківська область.

Цього тижня в селі Занки, що у Зміївському районі, між селянами й рейдерами точилася справжня війна. Ніби на фронті, лунали пістолетні й рушничні постріли, стогнали поранені. Представники правоохоронних органів говорять про вісьмох поранених, насправді їх більше, адже чимало травмованих не звернулося по медичну допомогу.

ВИПАДКИ, коли під час жнив (та й не тільки) рейдери захоплюють урожай на полях, привласнюють собі господарства, нині в Україні не поодинокі. У Харківській області вони фіксуються щороку. В селян, які стали на захист урожаю, з такої ж травматичної зброї стріляли в одному із сіл Вовчанського району, а потім був застрелений за непевних обставин власник цього господарства. У Близнюківському районі у фермера Володимира Лисяка з участю представників правоохоронців «віджали» урожай соняшнику. В Липкуватівського аграрного коледжу захопили землю, якій уже були присвоєні кадастрові номери. Бореться з рейдерами фермер із села Огіївка Сахновщинського району. Тепер-от одягнені, як на війну, в бронежилети, озброєні пістолетами та помповими рушницями рейдери з’явились у Зміївському районі.

Заступник голови Харківської обласної асоціації роботодавців Анатолій Гацько під час протистояння у селі Занки перебував у центрі подій. За його словами, невідомі прийшли на територію фермерського господарства «Строгий О. Ф» та заявили, що воно належить їм.

— Я спілкувався з цими людьми, їхніми юристами, — каже Анатолій Гацько. — Вони запевняють, що в них є всі юридичні підстави для захоплення фермерського господарства — зміна власника державним реєстратором. Але ж не відомо, за законом чи ні вчинив державний реєстратор.

Рейдери, захоплюючи чуже добро, зазвичай прикриваються сумнівними документами. Так було і цього разу. 7 вересня нотаріус Олександр Драгін вніс зміни до державного реєстру. Згідно із ними, господарство «Строгий О.Ф.» дістало нову назву ФГ «Слобожанські лани», а власницею його значиться невідома Олена Маруняк, якій Олександр Строгий нібито передав свою частку власності. Насправді ж, запевняє фермер, цього не було й близько.

— Я дізнався, що державний реєстратор вніс зміни в корпоративні права, змінив прізвище власника, керівника і назву підприємства вже після рейдерського захоплення, — говорить представник ФГ «Строгий О. Ф.» Денис Строгий.

А вже 8 вересня більше сотні невідомих озброєних чоловіків спортивної статури в камуфляжній формі заїхали на територію елеватора, що належить ФГ «Строгий О.Ф.». Вони зачинили ворота і почали навантажувати свої автомобілі соняшником. Місцева поліція охороняла територію по периметру і у конфлікт не втручалася. 11 вересня селяни та активісти спробували дати відсіч рейдерам. Ті відкрили вогонь. Як наслідок, кілька чоловіків та жінок з пораненнями опинилися у лікарні. Серед них і заступник начальника зміївської поліції, який дістав гумову кулю.

Зараз у Занках не стріляють. Після того як сталося криваве побоїще, на елеваторі з’явилися спецпідрозділ поліції швидкого реагування КОРД та батальйон патрульної служби «Харків». Було затримано 55 осіб, які брали участь у захопленні елеватора, 22 оголошено підозру.

Організатором рейдерського захоплення правоохоронці називають колишнього учасника АТО, командира роти міліції (нині поліції) спецпризначення Олега Ширяєва. На жаль, випадки, коли учасники бойових дій використовуються в рейдерських конфліктах, нині трапляються.

Однак Ширяєв підозрюється лише в організації рейдерського нападу. Ще й не факт, що суд визнає його винним. А от хто замовник цієї атаки? Мовчать поки що правоохоронці і про фальсифікаторів документів, які також є винуватцями цієї війни в тилу.

Фермери, із якими я спілкувався, переконані: рейдерство було б неможливим, якби в нас не ухвалювалися закони, що сприяють захопленню чужої власності. Але як припинити це неподобство, коли у Верховній Раді є чимало депутатів, причетних до рейдерства. За справедливої судової системи і чесної і рішучої влади, такого явища в країні взагалі не було б.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замовник задоволений
Читати
Підтримують в’язня сумління
Читати
Нещепленим заборонено
Читати
Під прикриттям турботи про екологію
Читати
Підозра міністру
Читати
«Стоп» насильству
Читати
Скільки учасників бойових дій
Читати
Ще можемо щось показати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове